recel.gen.tr
reçel
Sosyal Medyada Paylaş
Süt Reçeli Nerede Kullanılır
Kapari Reçeli
Yaban Mersini Reçeli
Yaş İncir Reçeli
Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır
Reçel Neden Şekerlenir
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
İsyan İncir Reçeli
Şeftali Reçeli
Süt Yumurta Reçel
Havuç Reçeli
Böğürtlen Reçeli
Şekersiz Çilek Reçeli
Ayva Reçeli Oktay Usta
Taze Kayısı Reçeli
Muz Reçeli
Güneşte Reçel Yapımı
Çilek Reçeli Kıvamı
Kuru İncir Reçeli
Dut Reçeli
Nar Reçeli
Karadut Reçeli
Armut Reçeli
Kivi Reçeli
İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Şekersiz Reçel
Organik Reçel
Üzüm Reçeli
Diyet Reçel Yapımı
Kiraz Reçeli
Sakız Reçeli
Kuşburnu Reçeli
Frambuaz Reçeli
Beyaz Dut Reçeli
Tüm Sayfalar >>









Güneşte Reçel Yapımı

Güneşte reçel yapımı, işlemi yurdumuzun birçok yöresinde yapılabilmektedir. Tam olarak hangi yörede yapıldığı konusunda net bir bilgi yoktur. Her yöredeki tadı genel olarak aynıdır. Sadece içine konulan bir iki ufak ipucu değişmektedir. Çok miktardaki şeker ve uzun kaynatma sürelerinin meyvelerinin tadını bozduğu bilinen bir bilgidir. Doğal olarak sıcak yaz günlerinde güneşin değerlendirilmesi ve sağlıklı reçel tüketebilmek için güneşte reçel yapma yöntemi sağlığına düşkün bireyler açısından tercih edilen bir yöntemdir. Hemde güneşte kurutulduğu için daha uzun bir müddet bozulmadan kendini koruyacaktır. Bu yöntemin diğer faydası da meyveler çok fazla kaynama işlemine maruz bırakılmadıkları için şekil olarak ve renk olarak daha avantaj sağlamaktadırlar. Ayrıca su eklenmediği için meyve aroması olarak daha güçlü bir tat oluyor. Kaynatılarak yapılandan daha canlı bir görünüm vermesi sebebiyle ve sağlığa uygun olması sebebi ile hala yapımı süregelmektedir. Kalori açısından yüksek değerlere sahip olması sebebi ile tüketimi sırasında günlük sınırı korumak gerekir.

Güneşte reçel malzemeleri
  • 1 kg tam olgunlaşmış koyu renge sahip vişne
  • 800 gr pancar şekeri
  • 1 çay kaşığı kadar limon tuzu
Güneşte reçel yapımı

Vişneler ilk önce yıkanır ve temizlenir. Yıkanmış olan vişne sapları temizlenip çekirdek kısımları da çıkartılır. İçinde bekletilecek kap emaye ya da bakır bir tencere kullanılabilir. Vişneler bu kapların içine alınır ve üstüne şekerle kaplayacak şekilde şeker dökülür. Daha sonra vişnelerin suyunu salması beklenir. Suyunu salan vişneler ocağa alınır ve orta denilebilecek bir ateşte şeker çözünene kadar bazen tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılarak kaynamaya bırakılır. Kaynama işlemi başladıktan sonra kesinlikle tencerenin başından ayrılmadan ve meyveler çok ezilmeden 5 dakika kadar bir süre karıştırılmaya devam edilmelidir. Bu kaynama işlemi sırasında köpürüp taşma ihtimali yüksek olduğu için buna da dikkat edilmelidir. Kaynama esnasında oluşan köpükler kevgir olarak bilinen mutfak aletinin yardımı ile üsten toplanarak bir kaseye alınır.

Güneşte Reçel Yapımı
Eğer bu işlem biraz uzun ve zahmetli diye düşünüyorsanız şöyle bir püf noktası sunabiliriz. Reçele 1 çay kaşığı kadar tereyağı eklerseniz köpüklenme işlemi olmayacaktır. Kaynama işleminin sonuna doğru limon tuzu da katılıp bir kaç kez daha karıştırılır ve tencerenin altı kapatılır. Bu reçelin ilk aşamasıydı sonraki aşamada da şunlar yapılmaktadır. Reçel tepsi gibi geniş düz bir kaba alınır ve güneşin ışınlarını en fazla verdiği yere bırakılır. Bu yerin tozsuz temiz bir yer olmasına özen gösterilmeli  çünkü tozlar reçelin içine yapışabilir. Gün içerisinde en az 3-4 kez olmak üzere yine tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır. Bu işlemin amacı reçeli güneşte koyulaştırmaktır. Her gün reçelin kıvamı daha fazla koyulaşacak ama içindeki vişne taneleri parlaklığını kaybetmeyecek ve lezzetli bir reçel oluşacaktır. Dört gün sonrasında yeteri kadar koyulaşan reçel kavanozlara koyulup saklanır. Meyvenin içindeki  su oranı ve olgunluk derecesine göre kaç gün güneşte kalacağına karar verilebilir.

Afiyet Olsun

Yayınlanma Tarihi : 03.07.2015 16:17:56

Güneşte Reçel Yapımı Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Güneşte Reçel Yapımı"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Ayva Reçeli Kaç Kalori

Ayva reçeli kaç kalori, 100 gramında 139 kcal vardır. Ayva reçeli, meyve ile yapılsa da hem meyvenin şekeri hem de eklenen şekerden kaynaklı şeker içeriği oldukça yüksek bir besindir. Marketlerde hazır olarak bir çok marka adı alt...

Oktay Usta Ayva Reçeli

Oktay Usta Ayva Reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin her bölgesinde yapılan güzel bir reçel türüdür. Reçel genellikle kahvaltılarımız da yerini alan şekerli bir karışımdır ve daha çok meyvelerden yapılmaktadır. Oktay Usta Ayva Re...

Turunç Kabuğu Reçeli

Turunç kabuğu reçeli; özellikle Akdeniz yöresinde oldukça fazla tüketilen bir reçel türüdür. Hazır reçel sektörünün ürettiği reçel çeşitlerinin artmasıyla artık Ülkemizin pek çok yerinde yapılan reçel çeşitlerini de tatma imkanı b...

Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli türk toplumunda en çok sevilerek tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların en çok sevdiği reçellerdendir. Bu nedenle Çilek reçeli kahvaltıların vazgeçilmez reçelidir. Çok az malzeme ile kısa sü...

Kolay Çilek Reçeli Tarifi

Kolay çilek reçeli tarifi, kişiden kişiye yöreden yöreye değişiklik göstermektedir. Çilek reçeli yapımından önce kaliteli malzemenin tedarik edilmesi  çok önemlidir. Ana malzeme olacak çileğin seçimi burada önemli bir pay tutmakta...

Cevizli Ayva Reçeli

Cevizli Ayva Reçeli, Türk mutfağında reçel olmadan sabah kahvaltısı düşünülemez. Sabah kahvaltılarının  vazgeçilmezi olan ve birçok çeşidi bulunan reçel çeşitleri arasında cevizli ayva reçeli tercih edilmektedir. Son zamanlarda re...

Değişik Reçel Tarifleri

Değişik reçel tarifleri, reçel, farklı meyvelerin şekerle kaynatılması sonucu elde edilen ve genelde kahvaltılık olarak tüketilen bir tatlı türüdür. Kahvaltılarda tüketimi tercih edilse de günün her saatinde yenebilen reçel, tatlı...

Rendelenmiş Ayva Reçeli

Rendelenmiş ayva reçeli: Ayva reçeli reçel çeşitleri arasında en çok bilinen reçel türleri arasında yer almaktadır. Ayva reçeli eşsiz bir lezzete sahip olan bir reçeldir. Kahvaltıların vazgeçilmezleri arasında yer alan reçel çeşit...

Yeşil İncir Reçeli

Yeşil incir reçelinin yapılması oldukça zaman almasına ve emek harcanmasına rağmen çok lezzetli olmasından dolayı yapılan tüm uğraşlara kesinlikle değmektedir. Yeşil incir genellikle nisan ve mayıs ayında bulunmaktadır. İlk yediği...

Mürdüm Eriği Reçeli

Mürdüm eriği reçeli: Mürdüm eriğinden yapılan bu reçel rengi ve görünümü ile iştah kabartan kahvaltı sofralarında farklılığa neden olan ayrıcalıklı bir lezzettir. Mürdüm eriği lezzeti ile bilinen ve bir çok vitamini bünyesinde bar...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

reçel, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ağustos - 2017