{ "title": "Alıç Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/alic-receli-1658.jpg", "date": "19.01.2024 13:59:53", "author": "nilüfer berk", "article": [ { "article": "Alıç reçeli, aslında ülkemizde çok fazla bilinmeyen ama çok faydası olan alıç ağacının meyvesidir. Dalında taze toplanan alıç meyveleri ile pişirilen reçel, ekşimsi bir tada sahiptir. Bu meyve çok ekşi bir tada sahip olduğu için reçelini yaparken fazladan toz şeker kullanmak gerekir. Yapımı biraz zahmetlidir, çünkü ocakta uzun bir süre kaynadıktan sonra kıvama gelir.

Alıç reçeli için gerekli malzemeler
Alıç reçeli nasıl yapılır?

Dalından taze koparılmış alıç meyveleri güzelce yıkanır ve temizlenir. Yaklaşık 20 dakika tuzlu suda bekletilir. Daha sonra birkaç defa sudan geçirilen alıç meyvelerinin çekirdekleri çıkarılır. Geniş bir kâseye alındıktan sonra üzeri toz şekerle kaplanan meyveler 12 saat boyunca buzdolabında bekletilir.

Geceden şekere yatırılıp, bekletilen meyveler, ertesi gün suyunu salmış olacaktır. Reçel tenceresinin içine toz şekerle harmanlanmış olan alıç meyveleri aktarılır. Tencere ocağa konduktan sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır.

Ayrıca meyveleri bir gün önce şekere yatırmak yerine, alıçları temizledikten sonra 1 bardak su ile haşlayıp ardından şeker ilave ederek, günü gününe de pişirebilirsiniz. Kısık ateşte kaynayan reçel, koyu bir kıvam aldıktan sonra içine taze sıkılmış limon suyu ilave edebilirsiniz. Reçel kaynarken üzerinde oluşan köpükler muhakkak temizlenmelidir. Limon suyu ile bir taşım daha kaynayan reçel artık kavanoza aktarılmaya hazırdır. Yalnız kavanoza koyarken üzerinde yarım parmak boşluk kalmasına dikkat edilmelidir.

Alıç reçeli, 24 saat oda sıcaklığında, bir hafta kadar buzdolabında ve bir ay kadar derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Eğer daha uzun süre saklamak isteniyorsa pişirilirken konan toz şeker miktarı arttırılmalıdır. Başta c vitamini olmak üzere, vitamin deposu olan bu meyvenin reçelini ister kahvaltılarda, isterseniz de tatlıların yanında sos olarak kullanabilirsiniz.
" } ] }