{ "title": "Antalya Reçelleri", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/antalya-recelleri.jpg", "date": "19.01.2024 19:47:25", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Antalya reçelleri, farklı meyvelerin farklı şekillerde şeker il kaynatılması sonucu hazırlanan tatlı türüne reçel denir. Daha çok kahvaltılık olarak hazırlansa da gün içinde her zaman tüketilebilen bir tatlı türüdür. Bazen kek, pasta ve çöreklerde de kullanılarak değişik lezzetler ortaya çıkarılabilmektedir. Reçel iki farklı şekilde hazırlanabilir. Birinci olarak kullanılacak meyveler önceden şekere ıslatılarak belli bir süre şeker içinde bekletilir. Bekleme süresi tamamlandıktan sonra kaynatılır. İkincisi ise şeker ilk olarak tek başına kaynatılır ve kaynayan şekere kullanılacak meyveler eklenir. Kaynamaya bırakılarak reçel kıvam alana kadar kaynatılır. Her iki yöntem ile hazırlanan reçel hava almayacak cam kavanozlara boşaltılarak saklanır.

Antalya Reçelleri

Bergamut Reçeli (Antalya)

Bergamut Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri
Bergamut Reçeli Nasıl Yapılır?

Bergamutların kabukları bıçak ile güzelce temizlenir. Kabukları ayıklandıktan sonra boylamasına dört eşit parçaya ayrılır. İç kısmındaki ekşi sıvı yeri temizlendikten sonra, etli kısmı küp-küp olacak şekilde doğranır. Doğranan bergamutlar yüksek ateşte kaynayan suyun içine atılır. Yaklaşık 5 dakika kadar kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak soğutulur. Suyu ile 1 gün süre ile bekletilir. İkinci suyu süzülür. 5 su bardağı su ve toz şeker geniş bir tencereye alınarak kaynatılır. Bir gün önce haşlanan bergamutların el ile sıkılarak suyu çıkarılır. Bergamutlar kaynayan şerbete eklenir. Bergamutlar şerbeti çekene kadar kaynatılır. Kıvam aldıktan sonra için yarım limon suyu eklenir ve bir iki taşım kaynatıldıktan sonra ocaktan alınır. Reçel kendi halinde oda sıcaklığında ılıdıktan sonra hava almayacak cam kavanozlara paylaştırılır.

Afiyet olsun.

Patlıcan Reçeli (Antalya)

Patlıcan Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri
Patlıcan Reçeli Nasıl Yapılır?

Patlıcanın kabukları tamamen soyulduktan sonra soğuk su dolu bir kabın içine alınarak bekletilir. Acı suyu çıkan patlıcanlar suyun içinden süzülerek alınır. Büyük bir tencereye patlıcanlar ve toz şeker ilave edilerek bir gece boyunca bekletilir. Bekleme süresi tamamlanınca üzerine gıda boyası ve 5 adet karanfil ilave edilir. Malzemeler kısık ocağa alınarak patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirilir. Patlıcanlar yumuşadıktan sonra üzerine yarım limon suyu eklenerek 2-3 dakika daha ocakta bekletilip ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan patlıcan reçeli cam kavanozlara yerleştirilip ağzı sıkıca kapatılır.

Afiyet olsun.

Nar Reçeli (Antalya)

Nar Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri
Nar Reçeli Nasıl Yapılır?

Geniş bir tencereye toz şeker ve nar suyu alınarak kaynatılır. Şeker tamamen eridikten sonra üzerine nar taneleri ve limon suyu eklenir. Şerbet kıvam alana kadar yaklaşık 20 dakika orta hararetli ocakta kaynatılır. Kaynama süresi tamamlanınca ocağın altı kapatılır. Eğer reçelin üzerinde köpük oluşmuşsa bir kaşık yardımı ile köpükler temizlenir. Reçel ılıdıktan sonra hava almayan cam kavanozlara boşaltılır ve ağzı sıkıca kapatılarak muhafaza edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }