{ "title": "Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/antep-fistigi-receli.jpg", "date": "23.01.2024 04:39:01", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Antep Fıstığı Reçeli Nasıl Yapılır, Antep fıstığı, lezzetli tadı ile bilinen, kabuklu, genellikle Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen pahalı bir çerez çeşididir. İçeriği sebebi ile çok faydalı olan bu çerez, vücuda enerji verir, yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlendirir. Karaciğer ve böbreklerin düzenli çalışmasına yardımcı olur. Böbrek ağrılarına iyi gelir ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Göğsü yumuşatarak göğsü yumuşatan bu çerez aynı zamanda, kan şekerinin düzenleyerek yükselmesine engel olmaktadır. Kalp hastalıklarından korunmaya bire bir yardımcı olan Antep fıstığı, akciğerdeki iltihabı da temizler. Özellikle diyabet hastalarının tedavisinde önerilen Antep fıstığı aynı zamanda öksürüğünde düşmanıdır. Faydalarını saymakla bitiremeyeceğimiz bu zengin bitkinin aynı zamanda reçeli yapılarak da tüketile bilmektedir. Peki, Antep fıstığı reçeli nasıl yapılır. İşte Antep fıstığı reçelinin tarifi. Öncelikle gerekli malzemeleri sayalım.

Antep fıstığı reçeli malzemeleri
Antep Fıstığı reçeli nasıl yapılır?

Antep fıstığı reçelinin malzemeleriimizi hazırladık ve reçelimizi yapım aşamasına geçtik. Öncelikle reçel için çağla olarak ayırdığımız Antep fıstıklarını kabuklarından ayırıyoruz. Kabuklarından arındırdığımız Antep fıstıklarını, içerisinde reçelimizi kaynatmak için hazır bulundurduğumuz tencerenin içerisine aktarıyoruz. Fıstıkların üzerini geçecek kadar hazırlamış olduğumuz suyu ilave ediyoruz. Fıstıkları koyup üzerine suyunu ilave ettiğimiz tenceremizi yüksek ateşteki ocağın üzerine koyup kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık beş dakika boyunca kaynadıktan sonra tenceremizi ocaktan alıyoruz ve Antep fıstıklarının üzerindeki suyu süzüyoruz. Suyunu süzdüğümüz fıstıkların üzerine önceden hazırlamış olduğumuz bir kilogram şekerimizi ilave ediyoruz ve fıstıklarımızı iki gün boyunca bekletiyoruz. İki gün beklettiğimiz Antep fıstıklarının üzerine bir miktar su ilave ederek orta ateşteki ocağın üzerine koyuyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısık ateşe alıyoruz ve fıstıklar tam pişmiş kıvama gelinceye kadar, kısık ateşte pişiriyoruz. Kaynamakta olan karışım tam reçel kıvamına gelmeden hemen önce üzerine, önceden hazırlamış olduğumuz yarım limon suyunu ekliyoruz. Karışımımız iyice kaynayıp reçel kıvamına geldikten sonra ocaktan alıyoruz.

Hazır olan reçelimizi içiresinde muhafaza edeceğimiz kavanozumuzu alıyoruz. Hazır olan Antep fıstığı reçelimizi aktarmadan önce, kavanozun kuru ve temiz olduğundan emin olmalıyız. Çünkü ıslak ve kirli olan kavanoz, reçelimizin küflenip bozulmasına neden olacaktır. Reçelimizi muhafaza etmek için kullanacağımız kavanoz ıslak ise iyice kurutup sonra reçelimizi aktarmalıyız. Kuruluğundan ve temiz olduğundan emin olduğumuz kavanozun içerisine hazırlamış olduğumuz Antep fıstığı reçelimizi sıcak olarak aktarıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. Reçel soğuyup saklama kıvamına geldiği zaman, kavanozun kapak kısmına, reçel hava alarak bozulup küflenmesin diye hava geçirmeyen kâğıt ya da naylon kapattıktan sonra kavanozun kapağını sıkıca kapatıyoruz. Reçelimizi uzun süre muhafaza edebilmek için, serin ve ışık almayan yerlerde muhafaza etmeliyiz. Kullanmaya başladıktan yani kapağı açıldıktan sonra ise mutlaka buzdolabında muhafaza etmeliyiz. Lezzetli Antep fıstığı reçelimiz hazır.

Afiyet Olsun.
" } ] }