{ "title": "Armut Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/armut-receli.jpg", "date": "19.01.2024 16:05:09", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Armut reçeli, armut, ince kabuğuyla bilinen, kendine has tatlı bir tadı olan lezzetli bir meyvedir. Reçeli ise çok hoş ve güzeldir. Armut reçeli yapmak için çok büyük bir çabaya gerek yoktur. Yapımı basit, tadı çok güzel olan bir reçel çeşididir. En güzel armut reçeli tam olgunlaşmış ve yumuşak armutlardan yapıldığı zaman lezzetli olacaktır. Bu yüzden armut reçeli yaparken bu hususa dikkat edilmelidir.

Armut reçeli için gerekli malzemeler
Armut reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle reçel için hazırladığımız altı adet armuttu bir kapta, armutlar yumuşak olduğu için ezmeyecek şekilde dikkatlice yıkıyoruz. Armutlarımızı sudan çıkardıktan sonra, soyma işlemine geçiyoruz. Reçel yapımında kullanmak için soyduğumuz armutları, dört parçaya bölüyoruz ve çekirdeklerin olduğu kısımları alıyoruz. Reçelimizi kaynatmak için hazır bulundurduğumuz tencerenin içerisine, dörde bölüp, çekirdek kısmını aldığımız armutlarımızı koyuyoruz. Tencereye koymuş olduğumuz armutların üzerine hazırlamış olduğumuz bir yemek kaşığı limon suyunu ilave ediyoruz ve en üste de üç su bardağı kadar ayarladığımız şekeri aktarıyoruz. Malzemeleri koyduğumuz tenceremizi yüksek ısıdaki ateşe koyuyoruz. Armut reçelimiz kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıyoruz. Armut reçelinin koyulaşması, diğer reçellere göre biraz zaman aldığından, reçelimizi çok kısık ateşte yaklaşık bir buçuk, iki saat kadar kaynatıyoruz. Armut reçeli az kaynatıldığı zaman hoşaf kıvamını alır. Bu yüzden kaynatma süresine dikkat edilmelidir.

Armut reçelimiz kaynarken biz de bu arada reçel için ayarlamış olduğumuz kavanozumuzu sıcak suyun içerisine koyup bekletiyoruz. Bu reçel kavanozunu alırken kapağının metal olmasına özen gösterilmelidir. Kaynama süresi dolmuş armut reçelimizi ocaktan alıyoruz. Önceden sıcak suya koyarak ısıttığımız kavanozumuzu, reçelin bozulmaması amacı ile iyice kuruttuktan sonra, kaynatmış olduğumuz armut reçelini, kavanozda bir parmak boşluk kalacak şekilde, sıcak olarak içerisine aktarıyoruz ve kapağını hava almasını önlemek amacı ile sıkıca kapatıyoruz. İçerisine armut reçelini koyduğumuz kavanozu ters çevirerek soğumaya bırakıyoruz. Reçel soğuduktan sonra serin ve ışık almayan bir yerde muhafaza edilir. Kapağını açıp kullanmaya başladıktan sonra ise mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir.

Afiyet olsun.
" } ] }