Böğürtlen Reçeli, Ülkemizde yapılan birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Reçeller içerisinde bulundurduğu lifler sayesine kemiklerden ve kemikleri oluşturan bağlar ve dokulara çok sağlıklıdır. Bu neden bile bol şekilde bizi reçele yönlendirmektedir. Biz başlıca reçel türleri olan kayısı reçeli, ayva reçeli, kızılcık reçeli, vişne reçeli, böğürtlen reçeli gibi reçel türlerinden böğürtlen reçelini ele alarak, yararlarını, zararlarını, yapılışını ve kimlere en çok önerildiğini sizlere yorumlayacağız. İlk olarak böğürtlen reçelinin yararlarını şöyle sıralayabiliriz.
Böğürtlen reçelinin saymakla bitmeyecek kadar faydaları vardır. Biz bazılarını burada belirtelim.
Son derece doğal olduğu için çok faydalıdır.
İnsanların ağzı için gerekli tüm mineralleri karşıladığından dolayı ağız yaralarına siyah böğürtlenden yapılmış reçel çok iyi gelmektedir. Ağız yaralarında bu şekilde uygulanabilir.
İyi bir idrar sökücüdür ve idrar yolu enfeksiyonlarına iyi gelmektedir.
Bol enerjisi sayesinde kişiyi gün içerisinde zinde tutar.
Bu tür reçeller yüksek tansiyona sahip kişilerin sürekli yanında bulundurması gereken bir reçel türüdür.
Böğürtlen reçeli alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus alacağımız reçelin orijinal reçel olup olmadığıdır. Çünkü piyasada birçok miktarda sahte ürün bulunmaktadır. Bu nedenden dolayı reçel alırken aldığınız reçelin sağlık bakanlığı tarafından onaylı olup olmadığını kontrol edin.
Böğürtlen Reçelinin Malzemeleri
Bir kg böğürtlen (Taze olması önerilir.)
Altı su bardağı toz şeker (Bir kg)
Altı ya da yedi damla limon suyu
Böğürtlen Reçeli Nasıl Yapılır?
Malzemeleri bu şekilde az olan böğürtlen reçelinin yapılışı da oldukça kolaydır. Şimdide böğürtlen reçelinin yapılışına geçelim. Toplanmış böğürtlenleri temiz bir şekilde yıkayarak yıkanılan sudan arındırın. Orta boy tencerenin dibine bir miktar şeker ekleyin daha sonra böğürtlenleri şeker üzerine ekleyin ve tekrar üzerine şeker ekleyin. Bir ya da bir buçuk saat boyunca böğürtlenin suyunu şekere vermesi için bekleyin. Kısık bir ateşle arada sırada karıştırarak 30-35 dk pişirin. (Karıştırırken böğürtlenleri ezmemeye özen gösterin.) Kıvamını alan reçele 2-3 dk kaynatarak ocaktan alın. Reçel soğuduktan sonra cam kavanozlarda ve serin ortamlarda muhafaza etmelisiniz.
Böğürtlen Reçelini Kimler Tüketebilir?
Böğürtlen reçelini en çok çocuklara yedirmeliyiz. İçerdiği vitamin ve mineraller onlar için çok faydalıdır.
Daha sonra böğürtlen reçelini yaşlılara ve hastalara yedirelim. Çünkü birçok hastalığa iyi gelen böğürtlen reçeli, onlara da fayda edecektir.
Böğürtlen reçeli sindirimi kolaylaştırdığı için sindirim problemi olan insanlar da tüketmelidir.
Son olarak kansızlık sorunu olan insanlara da ısrarla önerilmektedir.