{ "title": "Çilek Reçeli Nasıl Yapılır", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/cilek-receli-nasil-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 00:15:33", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Çilek Reçeli Nasıl Yapılır, Çilek, C vitamini kaynağı olan ve dünya üzerinde yirmiden fazla çeşidi bulunan gülgiller familyasına ait bir meyvedir. Tek başını tüketilmesinin yanı sıra birçok yiyecekle birlikte kullanılan çilek, pasta süsleme, reçel, şurup gibi birçok yiyecek ve içecekle birlikte de kullanılmaktadır. Ülkemizin birçok yöresinde yetiştiriciliği yapılmaktadır ancak büyük bir bölümü Marmara Bölgesinden sağlanmaktadır. Çilek reçeli, çilek ve şeker ile yapılan ve yapımı oldukça kolay olan son derece sevilen ve sabah kahvaltılarında en çok tüketilen yiyecekler arasında yerini almış olan bir reçeldir.

Çilek Reçeli Malzemeleri
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?

Yıkanarak ayıklanan çilekler derin bir tencereye koyulur. Üzerine yarım kilo şeker eklenerek en az on saat (Bir gece) bu şekilde bekletilir. Çilekler şeker ile bekletildikten sonra suyunu bırakır ve şekerin büyük bir kısmı erir. Sulanan çilekler ocağa alınarak harlı ateşte kaynatılır ve üzerinde oluşan köpükler hızlıca alınır. Kısık ateşte yaklaşık yirmi beş dakika kaynatılan çilekler kıvam alınca limon veya limon suyu eklenir ve reçel ocaktan alınır. Ilıyan reçel cam kavanozlara doldurulur ve ağzı sıkıca kapatılarak serin yerde muhafaza edilir.

Çilek Reçeli Püf Noktaları

Reçelin köpüğünü almakla uğraşmak yerine içine küçük bir parça tereyağı eklemek hem reçeli daha parlak hale getirir hem de köpüklenmesini engeller.

Reçel yapımında derin tencere kullanılmalı ve tencerenin kapağı kapatılmamalıdır. Eğer kapak kapatılırsa reçel kararır.

Reçel yapımında limon veya limon tuzu oldukça önemlidir eğer reçele limon eklenmezse şekerleme meydana gelir.

Uzun süre kapalı şekilde muhafaza edilecek olan reçel sıcak bir şekilde kavanoza koyularak ağzı sıkı bir şekilde kapatılır ve ters çevrilir. Bu sayede reçelin küflenmesi de önlenmiş olur. Ancak hemen tüketilecek olan reçel soğumadan kavanoza koyulmamalıdır.

Çilek reçelini sürekli karışmak çileklerin ezilmesine ve reçelin görünümünün kötü olmasına neden olur bu nedenle ara sıra karıştırmak oldukça faydalıdır.

Çilekler önceden pişmemiş veya hazır olan şeker şurubunun içinde az bir süre kaynatılmış ise bu durum reçelin küflenmesine neden olur.

Bakteri ürememesi ve reçelin küflenmesini engellemek için çilek reçeli uygun sıcaklıkta muhafaza edilmelidir.
" } ] }