{ "title": "Çilek Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/cilek-receli.jpg", "date": "21.01.2024 10:31:36", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Çilek reçeli, Çilek reçeli Türk toplumunda en çok sevilerek tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların en çok sevdiği reçellerdendir. Bu nedenle Çilek reçeli kahvaltıların vazgeçilmez reçelidir. Çok az malzeme ile kısa süre de yapılmaktadır. Fakat ince ayrıntılara uyulması gereken bir tariftir. Çilek reçeli kesinlik ile yerli çilek ile yapılmalıdır, aksi taktirde istenilen lezzet alınamayacaktır. Yerli çilekler reçel için çok daha uygun ve lezzetlidir. Yerli çilek bulunduğu bölgeye göre mayıs, haziran, temmuz aylarında çıkmaktadır. Peki yerli çileği nasıl anlarız, yerli çilek küçük küçük olur ve çok güzel kokar. Kokusu iki metreden alınır. Çilek reçeli için böyle çilekler alınmalı ve küçük olmasına özen gösterilmelidir. Hem küçük olunca sunumu da daha şık olacaktır.

Çilek reçeli için gerekli malzemeler
Çilek reçeli nasıl yapılır?

Çilek reçelini yapmaya başlarken öncelikle çilekleri ayıklıyoruz içerisinde yumuşamış olan ezilmiş olanları ayırıyoruz. Daha sonra çilekleri bir süzgece alıp temizce yıkıyoruz. Süzgeçte süzülene kadar bekliyoruz. Daha sonra tek tek yapraklarını temizleyip bir kâğıt havlunun ya da temiz bir bezin üzerine alıyoruz ve iyice suyunun çekilmesini bekliyoruz. Suyu çekildikten sonra çilekleri derin bir tencereye alıp üzerine iki kilo toz şekeri ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu şekilde bir gece dinlenmeye alıyoruz. Ertesi gün kapağını açtığımızda şekerin çözülmüş olduğunu göreceğiz. Bu şekilde ocağı açıp tencereyi üzerine alıyoruz. Orta ateşte reçeli pişmeye bırakıyoruz. Ara sıra karıştırarak kontrol ediyoruz. Kaynama aşamasında üzerine köpükler birikecektir bunları bir kaşık yardımı ile alıyoruz. Bu işlemi yapmamızdaki amaç reçelin tadında ekşime olmasın ve rengi berrak dursun diye. Aksi halde tadında ekşilik ve renginde bulanıklık olacaktır.

Reçel kaynamaya başladıktan yaklaşık yirmi dakika sonra kıvamını alacaktır. Ara ara karıştırarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Fakat karıştırırken çilekleri ezmeden karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Reçelin kıvamını kontrol etmek için kaşıktaki akışına bakmalısınız hemen akıyorsa biraz daha kaynamaya ihtiyacı vardır. Yavaş bir şekilde akıyorsa olmuştur. Reçel istenilen kıvama gelince altı iyice kısılır ve bir limonun suyu sıkılıp reçele eklenir on dakika kadar da limon suyu ile kaynatılır. Reçelin kıvamı iyice koyulaşacaktır. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alıp bir kenara koyup ılımasını bekleyin.

Bu esnada kesinlikle içerisine su damlamasına ya da ıslak kaşık ile karıştırılmasına izin vermeyin aksi taktirde reçel ekşir. Tüm emekler de boşa gider. Reçel ılıyınca cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Fakat ağzının kapatılması için iyice soğumasını beklemelisiniz ki küf tutmasın. Çilek reçelinin kıvamını tutturmak biraz zordur ve tecrübe gerektirir bu nedenle tekrar tekrar yapmalısınız. Birkaç deneme sonrası en iyi kıvamı tutturmuş olacaksınız. Çilek reçelini yerken bir yemek kaşığının iki yüz elli kalori olduğunu bilmenizde de fayda var. Özellikle şeker hastaları, kilo sorunu olan hastaların tüketirken çok dikkatli olmaları gerekir.
" } ] }