{ "title": "Değişik Reçel Tarifleri", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/degisik-recel-tarifleri-5566.jpg", "date": "20.01.2024 12:40:36", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "Değişik reçel tarifleri, reçel, farklı meyvelerin şekerle kaynatılması sonucu elde edilen ve genelde kahvaltılık olarak tüketilen bir tatlı türüdür. Kahvaltılarda tüketimi tercih edilse de günün her saatinde yenebilen reçel, tatlı, kek, pasta gibi yiyeceklerin içine ya da üzerine kullanılarak da tüketilebilir. Reçel iki yöntem kullanılarak yapılır. Birinci yöntemde reçel için tercih edilen meyve yıkanıp ayıklandıktan sonra uygun bir tencereye alınır ve üzerine yeterli ölçüde toz şeker eklenerek bekletilir. Şeker eriyip sulandıktan sonra kaynatılmaya başlanır. İkinci yöntemde ise reçel için şurup hazırlanır ve kullanılacak meyve ya da sebze bu şurupla birlikte kaynatılır. Kaynatılma sonunda reçel istenilen kıvama gelince cam kavanozlara paylaştırılarak kavanozların kapakları sıkıca kapatılıp, reçeller tüketim için kaldırılır. Reçel birçok meyve ya da sebzeden yapılabildiği gibi gül gibi çiçeklerin yaprağı kullanılarak da reçel yapılabilir. Bu yazımızda sizler için değişik reçel tarifleri hazırladık. Sizde damak tadınıza uygun reçel tarifine yazımızda ulaşabilir ve kolaylıkla reçelinizi hazırlayabilirsiniz.

Değişik reçel tarifleri

Armut reçeli için gerekli malzemeler
Armut reçeli nasıl yapılır?

Armutlar yıkanarak kabukları soyulur. İstenilen ölçülerde doğranır. Tencereye 3 su bardağı su ve toz şeker eklenip ocağa alınır. Şeker eriyene kadar karıştırılır. Su kaynadıktan sonra içine karanfil, tarçın eklenir. Reçelin şurubu kıvam almaya başladığında doğranan armutlar eklenir. Tekrar karıştırılır. Armutlar şerbetin içinde yumuşayıncaya kadar kısık ateşte, ara ara karıştırılarak pişirilir. Reçel kıvam aldıktan sonra limon suyu eklenir ve bir taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır. Hazır hale gelen armut reçeli sıcakken cam kavanozlara paylaştırılıp, kavanozun kapağı hava almayacak şekilde kapatılır. Kavanozlar ters çevrilerek bir gün süreyle bekletilir. Ertesi gün reçel muhafaza edilmek için serin ve güneş görmeyen bir yere alınır. Armut reçeli tüketim için hazır.

Afiyet olsun.

Bergamot reçeli için gerekli malzemeler
Bergamot reçeli nasıl yapılır?

Bergamotun kabuğu ince olacak şekilde soyulur. Ardından dilimlenerek istenilen ölçülerde doğranır. Bergamotun kabukları uygun bir tencereye alınarak üzerine kaynatılmış su ilave edilir. Orta harlı ocakta 5 dakika kaynatıldıktan sonra, ocaktan alınarak süzgeç yardımıyla suyu süzülür. Tekrar üzerine soğuk su eklenip süzülür. Son olarak tekrar soğuk su eklenerek 5 saat kadar suyun içinde bekletilir. Bu işlem her beş saatte bir 4 defa tekrarlanmalıdır. Yani su 4 defa değiştirilmelidir. Suyu son defa değiştirildikten sonra bergamotun tadına bakılır. Eğer tadında acılık varsa kabukları süzgece alıp avuç içinde ovalanarak suyu çıkartılır. Tüm kabuklar bu işleme tabii tutulduktan sonra uygun bir tencerenin içine toz şeker, su ve limon eklenip kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca bergamotlar suya eklenir ve ocak kısılarak kabuklar şeffaf bir hal alana kadar pişirilir. Kabuklar şeffaflaştıktan sonra reçel ocaktan alınır. Bergamot reçeli cam kavanozlara paylaştırılır. Eğer vakumlama yapılacaksa henüz sıcakken kavanozlar ters çevrilir. Bergamot reçeli hemen tüketilmeye başlanabilir.

Afiyet olsun.

Şeftali reçeli için gerekli malzemeler
Şeftali reçeli nasıl yapılır?

Şeftaliler yıkandıktan sonra kabukları soyulur. Ufak ufak küp şeklinde doğranır. Uygun bir tencerenin içine doğranan şeftaliler alınarak, üzerine toz şeker eklenir. Bu şekilde bir iki saat bekletilir. Toz şeker şeftali üzerinde yavaş yavaş eriyecektir. Toz şeker eridikten sonra tencere ocağa alınır ve orta harlı ocakta kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra içine limon suyu ve fındık büyüklüğünde tereyağı eklenip, karıştırılır. Tereyağı reçelin köpürmesini engelleyecektir. Ocağın altı kısılarak reçel 25 dakika daha kaynatılarak ocaktan alınır. Kıvamını anlamak için bir yemek kaşığı kadar bir kabın içine alınır ve buzdolabında 2-3 dakika bekletilir. Bekleme süresinden sonra reçelin ortasında çizik atılır. Eğer çizikle ayrılan reçel yavaş yavaş birleşiyorsa kıvamı olmuş anlamına gelir. Şayet birleşmemiş ve çok suluysa bir süre daha kaynatılmalıdır. Şeftali reçelinde 25 dakika kaynama süresi yeterli olsa da bu şeftaliye ya da ocağın harına bağlı olarak değişebilir. Kıvamını yakalamak için en güzel yöntem test etmektir. Kıvama gelen şeftali reçeli ocaktan alınır ve cam şişelere koyularak muhafaza edilir.

Afiyet olsun.

" } ] }