{ "title": "Diyabetik Reçel", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/diyabetik-recel.jpg", "date": "19.01.2024 19:26:22", "author": "TUĞBA YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Diyabetik Reçel, Ülkemizin her yöresinde diyabetli hastalar için yapılan bir reçel türüdür. Normal reçellere oranla kalori değeri düşük olmasına karşın reçel olması münasebeti ile yine de kalori bakımından hiç de masum sayılmamaktadır. Genellikle masum bebekler, şeker hastalığı olan gebe bayanlar, diyabetli kişiler ve sağlığına dikkat edip sağlıklı reçel yemek isteyenler için uygun bir tariftir.

Diyabetik Reçel Malzemeleri
Diyabetik Reçel Nasıl Yapılır?

İlk önce ayvalar yıkanmalı ve üstündeki tüycükler temizlenmelidir. Ayvaların kabukları güzelce soyulmalı ve iç kısmında bulunan çekirdek ve çekirdek oyukları da temizlenmelidir. Çekirdek ve çöp olarak görülen tüm parçaları küçükçe bir tencereye alınmalıdır. Ayvanın çekirdek ve kabuk kısımları pektin olarak bilinen maddeyi içerir. Reçele kıvam ve renk vermek için bu çekirdek ve çöpler değerlendirilmelidir. Ayvaları rendenin büyük kısmı ile rendeleyin veya küçük küçük olacak bir biçimde doğrayın. Bu rendelenmiş haldeki ayvaların üzerine 500 gramlık diyabetik şekeri muntazam bir şekilde üzerine seriyoruz. Fakat, bu şekerin poşetini yırtmadan önce küçük el hareketleri ile içerisinde topaklanan kısımlar varsa onları çözüp diğerleri ile aynı şekle getirmemiz lazım.

Klasik reçel yapımlarında şeker meyvelerin üzerinde bir süre bekletilip suyu çıkması beklenir. Fakat ayva pek fazla su alan bir meyve çeşidi olmadığı için bekleme süresine pek ihtiyaç kalmamaktadır. İlk aşamada, yaklaşık 4 su bardağı kadar su eklenerek, tenceremiz ocağa alınır ve herkesin bildiği bir yöntem olan kısık ateşte pişirme tekniği ile kaynamaya bırakılır. Ayva kaynamaya durdukça içindeki suyu dışarı salıp tenceredeki su oranını biraz yükseltecektir. Su oranı ara sıra kontrol edilerek ve bazen de karıştırma işlemi yapılarak, gerekli görüldüğü hallerde su takviyesi yapılmalıdır. Bazen piştiğini kontrol amaçlı içinden bir tane alınarak tadına bakılmalıdır. Tadına baktığımızda ağzımıza çiğ ayva lezzeti gelmiyorsa reçel kullanıma hazır hale gelmiş demektir.

Not: En önemli aşamada reçelin saklanmasıdır. Ev yapımı olduğu için içinde katkı maddesi bulunmaz. Bu sebeple bakteri oluşumuna çok müsaittir. Bu riske yol açmamak için reçelin soğuması beklenilmeden cam kavanozlara koyup, kapak kısmı aşağı gelecek şekilde konumlandırılarak soğuması beklenilmelidir. Isısı oda sıcaklığına geldiği vakit buzdolabında saklanabilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }