{ "title": "Elma Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/elma-receli.jpg", "date": "20.01.2024 06:08:41", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Elma Reçeli, Elma, rengi olan kırmızıdan (Al) adını alan ve gülgiller familyasından kültürü yapılan bir meyve türüdür. Elmanın anavatanı Orta Asyadır ve tüm dünyaya buradan yayılmıştır. Besin değeri oldukça yüksek ve oldukça da lezzetli bir meyvedir. Rengi ve mevsim özelliklerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde elma deyince akla ilk gelen şehir Amasya 'dır. Elma reçeli yapan kişiye, yapıldığı yöreye göre birçok farklı tarife sahiptir ancak genel olarak şu şekilde yapılır.

Elma reçeli malzemeleri
Elma reçeli nasıl yapılır?

Soyulmuş ve doğranmış olan elmalar çekirdekleri ayıklanarak reçel için hazırlanır. Su ve şeker tencereye koyularak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Kaynayan şerbetin üzerine elma, karanfil ve tarçın da eklenerek kaynatmaya devam edilir. Kaynayan reçelin altı kısılır ve taşmaması için tencerenin ağzı açık bırakılır. Elmalar pişinceye kadar kaynama işlemine devam edilir. Elmaların pişmesi ve reçelin kıvamını almasıyla birlikte limon tuzu veya limon suyu üzerine eklenir ve bu şekilde beş dakika kadar kaynatılır.

Soğuyan elma reçeli cam kavanozlara yerleştirilir ve ağzı sıkı bir şekilde serin yerde muhafaza edilir.
" } ] }