{ "title": "Erkek İncir Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/erkek-incir-receli.jpg", "date": "19.01.2024 13:02:33", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan reçelden hem tadıyla hem de rengiyle kolayca ayrılır. Özellikle Ege bölgemizde, Marmara ve Batı Akdeniz bölgelerinde erkek incir reçeline sıkça rastlarsınız. Erkek incir denilen incirlerde daha çekirdekler oluşmamıştır. İlkbaharın sonundan itibaren, Haziran ayının başına kadar toplanan bu erkek incirler, sadece küçük bir ceviz kadar olur. Bunlarla hazırlanan reçellerde incirin yeşil rengi kaybolmaz, aynı zamanda reçelin şerbetine bile bu renk geçer. Bu reçelin hazırlanması biraz zahmetli olabilir. Çünkü erkek incir denilen incirlerin kabukları o kadar incedir ki, soyması biraz zor olabilir. Ancak sonuçta çok lezzetli bir reçel hazırlamış olursunuz. Dilerseniz erkek incir reçelini hazırlamaya başlayalım.

Erkek incir reçeli için gerekli malzemeler
Erkek incir reçeli nasıl yapılır?

Reçeli hazırlamak için önce incirleri hazırlamaya başlayalım. Soğuk suyun altında incirleri güzelce yıkayın. İyice kuruladığınız incirlerin sap kısımlarını kesin. İncirlerin incecik olan dış kabuğunu soymaya başlayın. Alt kısımlarındaki çekirdek evlerini ise keski bir bıçak yardımıyla çok az oyarak çıkartın. Bu arada bir tencerenin içinde su kaynatın. Ayıklanmış olan incirleri bu suyun içine koyarak, 20-25 dakika kadar kaynatın. İncirler suyun içinde dibe batınca, suyu çekince kevgirle suyun içinden çıkarın.

Sıcak suyun içinden aldığınız incirlerin diriliğini yeniden kazanması için, hemen hazırlamış olduğunuz buzlu suyun içine koyun ve şoklayın. Buzlu suyun içinde incirleri birkaç saat bekletin. Daha sonra incirleri suyun içinden alın. İçine çektiği suyu ve acı tadını gidermek içinde bunları elinizle iyice sıkın. Yeniden bu incirleri soğuk suyun içine atın ve birkaç saat kadar bekletin. Bunu incirler acı suyunu atıncaya kadar 3-4 defa tekrarlayabilirsiniz.

Şimdi tencerenin içinde suyu ve toz şekeri şurup kıvamına gelinceye kadar pişirin. İncirleri suyun içinden alarak, elinizle sıkın ve şurup tenceresinin içine koyun. Burada incirlerin şurupla özdeşleşmesi için yarım saat kadar pişirin. En son olarak karanfili ve limon suyunu içine ilave edin. Bunu kısa süre kaynatarak, ocağın altını kapatın. Erkek incir reçelini cam kavanozların içine koyun. Ilındığında kavanozların kapaklarını kapatın ve ters çevirerek içindeki hava kabarcıklarının gitmesini sağlayın. Daha sonra kavanozları kuru ve serin bir yere alın. Güneş ışığı almayan bir yerde saklayın. Kahvaltılarınızda, tatlılarınızda erkek incir reçelini severek tüketebilirsiniz. Emeğinize değdiğini sizde göreceksiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }