{ "title": "Frambuaz Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/frambuaz-receli.jpg", "date": "20.01.2024 07:32:20", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Frambuaz Reçeli, Frambuaz (Ahududu) reçeli gerek görünümü ve gerekse kokusuyla herkes tarafından beğenilir. Frambuaz gülgiller familyasından olup, doğada iki yüze kadar çeşidi bulunur. Bu minicik meyve, tüm küçük taneye sahip meyvelerde olduğu gibi C vitamini yüklü, kansere karşı koruyucu antioksidan maddeler içermektedir. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları gelişimini önlemeye yardımcı, östrojen hormonundan kaynaklanan özellikle meme tümörleri oluşumunu engelleyici, karaciğer, mide ve özellikle kalın bağırsak rahatsızlıklarında da risk azaltıcı ve iltihap önleyici (Anti enflamatuvar) olarak karşımıza çıkar. Bu kadar faydalı olan bir meyveyi farklı şekillerde tüketmek ve uzun süre muhafazasını sağlayabilmek için, yaklaşık 30 dakika gibi bir zamanda yapılan frambuaz reçeli çok başarılı bir yöntem olacaktır.

Ancak tarife geçmeden önce daha iyi bir kıvam elde etmek ve yapılan reçeli daha uzun süre saklayabilmek için kullanılan, \"pektin\" adı verilen bir maddeden bahsetmek, reçellerde bu maddeyi kullanmak isteyenler için faydalı olacaktır. Normalde market raflarında yer alan reçellerin ev yapımına oranla çok daha yoğun kıvamlı olduğu görülmektedir. Bu koyulu, üretim esnasında eklenen pektin maddesinden gelir. Çoğu meyve yapısında pektin ve asit doğal olarak mevcuttur. Bu nedenle şeker eklenerek kaynatıldığında jelimsi kıvam izlenir. Ancak doğal yapısında yeterli pektin içermeyen bazı meyvelerden yapılan reçellerde ayrıca eklenecek pektin, istenen kıvama ulaşılmasını sağlar. Doğal yollardan yapılabilen limon pektininden bir miktar ekleyerek, biraz daha kıvamlı bir reçel elde edilebilir.

Limon Pektini Nasıl Yapılır?

Yaklaşık 15 tane limonun sarı kabuğu soyularak meyveyi kaplayan beyaz kısım rendelenerek çıkarılır ve bir kaba alınır. Bu işlemden 0,225 gram kadar beyaz kısım elde edilebilir. Ardından 4.5 çorba kaşığı limon suyu eklenerek 1 saat süreyle ılık bir yerde bekletilir. Bu karışıma 0,5 litre su eklenip bir saat süreyle dinlendirilir. Oluşan karışım on dakika kaynatılarak tülbentten süzülür ve daha önce kaynatılarak sterilize edilmiş bir kavanoza konur. Bu karışımdan reçel yapılacak meyvenin cinsine ve koyulaşma durumuna göre az miktarlarda eklenerek daha iyi sonuçlar alınabilir.

Frambuaz Reçeli İçin Malzemeleri
Frambuaz Reçeli Nasıl Yapılır?

Bu reçelde bire bir ölçü kullanılır. Reçel yapımına başlanmadan önce reçelin saklanacağı kavanozlar sterilize edilmeli ve iyice kuruması sağlanmalıdır. Ayrıca dondurucuya reçelin kıvamını kontrol etmede kullanmak amacıyla boş bir tabak konulmalıdır. Bir tencereye iyice yıkanan ahududular ve limon suyu eklenerek kısık ateşte pişirilirken, aynı anda patates eziciyle püre haline getirilir ve 5 dakika pişirilir. Daha sonra tel süzgece alınarak, tahta kaşıkla süzgeçte sadece tohumlar kalacak şekilde ezilir. Çıkan su ve posa tencereye alınarak şeker eklenir ve 5 dakika hızlıca kaynatılır. Dondurucuda soğutulmuş tabağa biraz reçel konulur. Reçel parmakla itildiğinde kırışıyor ise yeterli kıvamdadır, değilse 2 dakika daha kaynatılıp, istenirse bu esnada bir yemek kaşığı kadar limon pektini eklenir. Reçelin üstü kaymak tutmaması için soğurken sık sık karıştırılır ve kavanoza alınır. Frambuaz reçelinin güzel parlak rengi zamanla biraz kararır ancak bir yıl boyunca kapağı açılmadığı sürece saklanabilir. Kapağı açılırsa buzdolabında muhafaza edilmelidir.
" } ] }