{ "title": "Gül Reçeli Nasıl Yapılır", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/gul-receli-nasil-yapilir.jpg", "date": "20.01.2024 14:31:01", "author": "esma kınık", "article": [ { "article": "Gül reçeli nasıl yapılır, reçellerin içinde belki de yapılışı en zor olanı gül reçelidir. Aslında reçeli yapmaktan ziyade gül yappraklarını ayıklamak fazlaca vakit aldığı için biraz yorucu ve sıkıcı olabiliyor. Şimdi aşağıda gül reçelinin malzemelerini ve yapılışını yazalım.

Gül reçeli için gerekli malzemeler
Gül reçelinin yapılışı; reçeli yapılacak olan kırmızı veya pembe mutlaka katmerli olması gerekiyor, kokulu güllerin yapraklarının sert ve kuru olmayan kısımları seçildikten sonra temizce yıkanır. Yıkanan yapraklar suyu süzülmesi için süzgece konulur. Öbür taraftan gül reçelinin kaynatılacağı tencereye su ve toz şeker konulup içindeki şeker iyice eriyene kadar, arada karıştırılarak kaynatılır. Kaynayınca içine suyu süzülmüş olan gül yaprakları doğranarak ya da bütün olarak tencereye koyup iyice koyulaşıncaya kadar kaynatılır.

Kıvamı çok koyu bir şurup halini alınca yarım limon suyu sıkılır. İki ya da üç dakika kaynatılıp ocağın altı kapatılır. Kıvamını kontrol etmek için şurubundan bir çay kaşığı alınır ve soğutulur. Bununla birlikte bir tabağa ya da tırnağa damlatılır. Eğer reçel damlat tığınızda dağılmıyor ise tamamdır. Reçelin il sıcaklığı çıktıktan sonra temiz ve kuru kavanozlara doldurulur. Ağzı açık bir şekilde soğuması için bekletilir. Soğuduktan sonra kapağı hava almaması için iyice kapatılır ve şekerlenmemesi için de güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilir.

Gül reçeli yapmak için püf noktaları; gül reçeli katmerli ve kokulu güllerden yapılırsa daha lezzetli bir reçel elde edilir. Reçelin şekerlenme si nasıl muhafaza edildiği ile alakalıdır. Bu yüzden de buzdolabında değil de serin ve güneş almayan karanlık bir yerde saklamak gerekir. Şekerle nen gül reçelini kabıyla birlikte sıcak su dolu bir kabın içine koyarak şekerlenmeyi önlemiş olursunuz.
" } ] }