{ "title": "Gül Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/gul-receli.jpg", "date": "20.01.2024 16:49:41", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Gül Reçeli, Gül, anavatanı İran, Anadolu ve Çin olan gülgiller familyasından güzel kokulu bir bitki türüdür. Ülkemizde gülü ile meşhur olan şehrimiz Isparta'dır. Gül reçeli genellikle kırmızı yapraklı güller ve şeker ile yapılan ve özellikle sabah kahvaltısın da tüketilen bir besindir. Kokusu ve görünüşü ile oldukça cezbedici ve iştah açıcıdır. Gül reçeli yapımı yapıldığı yöreye veya ustasına göre farklılık gösterebilir ancak genel olarak şu şekildedir;

Gül Reçeli Malzemeleri
Gül Reçeli Nasıl Yapılır?

Güller yaprakları koparılarak temizlenir ve büyük bir kâse içerisine alınır. Yıkanan ve ayıklanan gül yaprakları reçel için hazırlanır. Bir kısmı farklı bir kâse içerisine ayrılır. Kasedeki gül yapraklarının üzerine bir miktar şeker veya limon tuzu dökülerek yapraklar iyice ovalanır. Gül yapraklarının suyu çıkıncaya kadar ovalama işlemine devam edilir. Bunun yanında gül yapraklarını ovalayarak ezmek yerine bir gün tencerede üzerine şeker eklenerek bekletilirse şeker eriyerek gül yapraklarını sulandırır ve bu şekilde de reçel yapılabilir.

Tencereye 3,5 su bardağı su ve şeker koyularak kıvam alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet kıvamına gelen ve koyulaşan suyun içerisine ezilen gül yaprakları eklenir. Kaynayan reçelin üzerine limon suyu eklenir ve kaynamaya devam edilir. Kısık ateşte reçel kıvamına ulaşıncaya kadar kaynatılır. Çok kaynatılan reçel rengini kaybeder bu nedenle reçeli kaynatma süresi iyi ayarlanmalıdır. Gül reçeli tencerede soğuduktan sonra kavanozlara yerleştirilir ancak tencerede soğuma işlemi uzun sürmemelidir tencerede uzun süre bekleyen reçel şekerlenebilir bu nedenle tencere genişçe bir kabın içine soğuk suya oturtularak soğutma işlemi hızlandırılabilir. Kavanozlara yerleştirilen gül reçelinin ağzı sıkıca kapatılır ve serin yerde saklama da fayda vardır.
" } ] }