{ "title": "Iğdır Patlıcan Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/igdir-patlican-receli.jpg", "date": "19.01.2024 03:15:19", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Iğdır patlıcan reçeli, ülkemizde Akdeniz bölgesinde yapılan patlıcan reçeli, özellikle Iğdır yöresine ait bir lezzettir. Patlıcan sevilen bir sebze olmasına rağmen, her yörede reçel yapımında kullanılmıyor. Ancak bu lezzeti bilenler, bundan asla vazgeçmez. Çünkü patlıcan reçelinin kendine has bir lezzeti var. Aynı zamanda patlıcan reçelinin tatlı olarak ikram edilmesi de yaygındır. Yalnız her patlıcandan reçel yapamazsınız. Bunun için küçük yani yaklaşık 2-3 cm boyundaki patlıcanları kullanmanız gerekir. Bunlar reçellik patlıcan olarak tanımlanır. Özellikle patlıcanın son zamanlarında yani Ekim ayı sonunda bu özellikteki patlıcanları kolayca bulabilirsiniz. Biz deriz bir kere deneyin, her yıl Iğdır patlıcan reçelini yapacaksınız. Şimdi birlikte bu lezzetli reçelin yapımına başlayabiliriz.

Iğdır patlıcan reçeli için gerekli malzemeler
Iğdır patlıcan reçeli nasıl yapılır?

Önce 2 yemek kaşığı kireci suyun içine koyun. Kireç dibe çökünce üzerinde kalan kireç kaymağını bir kabın içine aktarın. Bu arada küçük patlıcanları iyice yıkayın. Bunların kabuklarını soyun, baş kısımlarını ayıklayın. Bütün olarak kireçli suyun içine koyun. Bu şekilde bir gece beklemeniz gerekiyor. Bunu yapmamızın nedeni patlıcanların sertleşmesini sağlamak ve reçelin içinde dağılmasını önlemek içindir. Ertesi gün patlıcanları kireçli suyun içinde sıkarak çıkarın. Bunu içine zey koyduğunuz suyun içinde patlıcanlar yumuşayıncaya kadar pişirin.

Bu arada patlıcan reçelinin şerbetini hazırlayalım. Tencerenin içine toz şekeri ve suyu koyarak kaynatmaya başlayın. Şerbet reçel kıvamına gelinceye kadar pişirin. İçine en son olarak vanilya, karanfil ve limon suyunu ilave edin. Patlıcanları ise süzerek, şerbetin içine atın. Bunu kısa bir süre daha kaynatın. Ardından ocağın altını kapatın. Tencerenin içinde Iğdır patlıcan reçelinin biraz ılınmasını bekleyin. Daha sonra cam kavanozlara reçelinizi koyun. Kapağını kapatarak, kavanozları bir süre ters çevirerek bekletin. Bu sayede kavanozun içindeki hava kabarcıklarını alır, reçelin daha uzun süre dayanmasını sağlarsınız. Iğdır patlıcan reçelini diğer reçel türleri gibi ışık almayan, serin ve kuru bir ortamda saklayın. Kahvaltılarınızı şenlendirecek patlıcan reçeli hazır.

Afiyet olsun.
" } ] }