{ "title": "İncir Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/incir-receli.jpg", "date": "21.01.2024 15:52:52", "author": "Murat AYDOĞAN", "article": [ { "article": "
İncir reçeli, Ülkemize has birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Reçeller içerdiği besin değerleri nedeniyle kişiyi gün içerisinde oldukça zinde tutmaktadır ve doğal olması nedeniyle çok sağlıklıdır. Gelelim asıl konumuz olan incir reçeline. En çok Doğu Anadolu bölgesi ve daha doğudaki bölgelerde yapılan bir reçel türüdür. İncir reçelinde kullanılan incirin türü çok önemlidir. Dağ incirinden yapılan reçeller daha iyi olmaktadır. Diğer incirden yapılan reçeller ise incirlerin yumuşak olması nedeniyle dağılarak reçelde tat bozulmalarına neden olmaktadır.

İncir Reçelinin Faydaları Nelerdir?

Bir mucize olarak görülen incir, bol miktarda vitamin kaynağıdır. İnsan vücuduna bol miktarda enerji vererek kişiyi enerji ile hareketlendirmesi incir reçelini insanlara sevdirmektedir. İncir reçeli diğer meyvelere ve sebzelere göre yüksek miktarda lif kaynağı bulunduran bir meyve olarak bilinir.
İncir reçelinin zararlarını ele alacak olursak, pek bir zararı bulunmayan bize son derece enerji veren bu besin sadece şeker hastalarının yerken dikkat etmesi gereken bir yiyecektir. İçerisinde bulunan şeker, şeker hastalarının da şekerinin yükselerek bazı sorunlara neden olabilir.

Her gün kahvaltılarda ve diğer öğünlerde yiyebileceğimiz sağlıklı bir besin olan incir reçelinin yapımını şöyle anlatabilirim.

İncir reçeli nasıl yapılır?
Bu malzemeler elde edildikten sonra hazırlanmasına şöyle başlayabiliriz

İlk olarak incir iyice temiz olacak şekilde yıkanmalıdır. Yıkanan incirin sap kısımları dibinden kesilmelidir. Uçları kesilen incirlerin üzerine ince bir kürdan yardımıyla delikler açın.

Elimizde bulunan bütün incirler bu işlemden geçirildikten sonra bir tencereye incirlerin tamamını kaplayacak kadar sıcak su ekleyin. Sıcak suyu tencereye ekledikten sonra limonları ince ince keserek tencereye ekleyin. Limondan sonra elimizde bulunan bir çorba kaşığı elma sirkesini suya ekleyin. Tüm bu eklemelerden sonra tencereyi mutfak tüpünde kısık bir ateş ile 8-12 dakika kaynatalım. Kaynatılan incirleri alarak sıcak suyundan arındıralım ve tekrar aynı miktarda sıcak su ekleyerek oldukça kaynatın ve bu işlemi 3 kere tekrarlayın.

Bu işlemler yapıldıktan sonra incirlerin rengi koyulaşacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra incirleri bir gün dinlendirmek lezzetinin artmasında oldukça etkili olmaktadır. İncirler bir gün dinlendirildikten sonra iki bardak sıcak su ekleyerek tekrar kaynatın ve bu sırada içerisine elimizdeki karanfilleri ve bir miktar limon suyu ilave edin. Son olarak bu işlemler yapıldıktan sonra istenilen şekilde tabaklar üzerine dekor verilerek afiyetle yenebilir.

Not: İncir reçeli yaparken incirleri iyice pişirmek çok önemlidir. Bu işlem iyi yapılmaz ise reçel çiğ kalarak tatsız bir halde servis yapılmış olacaktır.

İncir reçelini çocukların tüketmesi onların bağışıklık sistemini geliştirerek onları hastalıktan korumada önemli rol oynayacaktır. Son derece faydalı olan incir reçeli büyük lif kaynağı olması nedeniyle çok sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerden biridir. Bu reçelinin kalorisi aşırı derecede yüksek değildir. Yani bir tatlı kaşığı incir reçelinde altı kalori bulunmaktadır. Bu nedenle diyet yapan insanlarında belli miktarda yemelerinde sakınca yoktur.
" } ] }