{ "title": "Kabak Reçeli Kireç", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kabak-receli-kirec-4126.jpg", "date": "21.01.2024 02:12:04", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Kabak reçeli kireç, canınız tatlı bir şeyler istediğinde ağız tadıyla yiyebileceğiniz bir reçel ya da tatlı da diyebiliriz kabak reçeli için. Çıtır çıtır ve ağzınıza aldığınızda kolayca yiyebileceğiniz harika bir lezzet. Bu reçeli kirece yatırmaktaki amaç ise pişme aşamasında iken dağılıp marmelat haline gelmesini önlemek içindir. Kirece yatırma işlemi sadece kabak reçeli için değil aynı zamanda elma reçeli, kayısı reçeli, erik ve incir gibi meyvelerin reçel yapımında da meyvelerin dağılmasını önlemek için kullanılmaktadır. Yapacağımız reçel Antakya yöresine ait bir tatlı türü olup oldukça zaman ve zahmet gerektiren ama yediğinizde tüm harcadığınız zamana ve emeğe değen bir tatlıdır. Kabak reçeli sade tüketilebileceği gibi üzerine tahin ve ceviz de atılarak daha lezzetli bir hale getirilip tüketilebilmektedir. Bu reçel için çeşitli kabaklar kullanılmaktadır. Biz bu reçelin yapımında bal kabağı kullanacağız. Şimdi bu güzel lezzetin malzeme listesi ve yapımına bakalım.

Kabak reçeli için gereken malzemeler
Kabak reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle kabakları içine yatıracağımız kireç kaymağını hazırlıyoruz. Sönmemiş kireci akşamdan büyük bir kabın içine alıyor ve üzerine suyunu ekleyip berraklaşması için sabaha kadar bekletiyoruz. Hazırladığımız kirecin üzerini yarı açık olacak şekilde örtüyoruz. Sabaha kadar bekletip dinlendirdiğimiz kireçli suyu çok fazla hareket ettirip bulandırmadan berrak olan kısmını başka bir kap içerisine alıyoruz. Bu arada kabakları kalın doğrarsak dışı çıtır, içi yumuşacık hem de lezzetli bir tatlı olur. Doğradığımız kabakları ayırdığımız berrak kireç suyunun içine koyuyor ve kabaklar suyun yüzüne çıkmasın diye de üzerine ağırlık koyuyoruz. Kabakları bu suda olabildiğince fazla bekletiyoruz. Daha az bırakırsak kabaklar pişme esnasında dağılabilir ve istenilen sertlikte olmazlar. 10-12 saat kadar kireç suyunda beklettiğimiz kabakları bu sudan alıyor ve 4-5 su duru suyla yıkıyoruz. İyice yıkadığımız kabakları başka duru su içine alıp 1-2 saat kadar bu duru suda bekletiyoruz. Kabakları çıkarmaya yakın reçeli yapacağımız tencerenin içine şekeri, suyu ve pekmezi alıp 5-6 dakika kadar ısınması için ocağın altını açıyoruz. Sudan aldığımız kabakları henüz kaynamamış olan şerbete ekliyor ve karıştırıyoruz. Reçel kaynamaya başladıktan sonra altını kısıyoruz ve ara ara bir kevgir yardımıyla karıştırıyoruz. 2-3 saat kadar kaynayıp şeffaf hale gelen kabak reçelinin şerbetinin kıvam alması için altını açıyoruz. Kıvam almaya başlayan reçele son olarak limon tuzunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatıyor ve altını kapatıyoruz. Saklayacağımız cam kavanozları reçel sıcakken dolduruyor, soğuduktan sonra kapağını kapatıyoruz. Reçelleri kuru ve serin bir yerde muhafaza ediyoruz.

Afiyet Olsun.
" } ] }