{ "title": "Kabak Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kabak-receli.jpg", "date": "21.01.2024 01:46:21", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Kabak reçeli, bir büyük kavanoz için gereken hazırlama süresi yaklaşık olarak yedi saattir. Pişirme süresi yaklaşık olarak altmış dakikadır yani bir saat kadardır.

Kabak reçeli için gerek malzemeler
Kabak reçeli nasıl yapılır?

Genel olarak reçeli yapılan ve dokusu sert olan domates, karpuz, kayısı ve bal kabağı gibi meyve ve sebzelerin reçeli yapılırken kireç kaymağına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu gibi reçeli yapılacak olan meyve ve sebzeler hazırlanan kireç kaymağında bekletilmelidir. Kireç kaymağının hazırlanması için gerek su miktarını bir kaba aktarıp kireç ile karıştırıp bekletiriz. Bir gece kadar bekletilen kireç kaymağı hazır hale gelir. Kireç kaymağı hazırlanıp bekletilmeye bırakıldığı zaman, genellikle üç saat sonra kireç dibe çöker ve üzerinde ince ince kireç tabakaları kalacaktır. Bu ince tabaka şeklinde olan kireç tabakasını bir kaşık yardımı ile alırız. Alınan ince tabakanın altındaki berrak suyu, alttaki kireci havalandırmadan başka bir kaba süzeriz. Reçelini yapacağımız kabakları bu suyun içerisinde yaklaşık dört saat kadar bekletiriz. Kireçte bekletilme işlemi bittikten sonra kabakları sudan çıkartıp, iyice durularız. Arzuya göre, kabak reçelinin içerisine çubuk tarçın ve karanfilde ekleyebiliriz. Eklenen karanfil ve tarçın, damak lezzeti olarak farklılık gösterecektir.

Suyunu ve şekerini bir tencerede harmanlarız. İyice harmanladıktan sonra tatlı şurubu olana kadar kaynatırız. Bu aşamadan sonra durulanmış kabak parçalarını tencereye aktarırız. Kaynamaya devam eden kabak reçelini, reçel kıvamına gelene kadar kaynatırız. Ocaktan almaya yakın taze sıkılmış limon suyunu ekleriz. İki ya da üç dakika kaynadıktan sonra reçeli ocaktan indiririz. Reçel oda sıcaklığı kıvamına gelince, daha önceden hazırladığımız cam kavanoza reçelimizi aktarırız. Dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de kavanozun kuru olmasıdır. Islak olan kavanoza reçeli aktardıktan sonra bozulması kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple kuru değilse kavanoz iyice kurulmalı ve daha sonra reçel içerisine aktarılmalıdır. Kuru olan kavanoza reçeli aktardıktan sonra kapağını iyice kapatmalıyız. Daha sonra hazır olan reçeli serin ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza etmeliyiz. Reçelimiz hazırdır ve soğuduktan sonra servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }