{ "title": "Kara Dut Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kara-dut-receli.jpg", "date": "20.01.2024 05:22:31", "author": "Cemile Akyer", "article": [ { "article": "
Kara Dut Reçeli, Kara Dut, B1, B2 ve C vitaminleri ve kalsiyum ve demir gibi elementler içeren, görüntüsü ile de çok sevilen şifa kaynağı bir meyvedir. Yorgunluk ve bitkinliğin giderilmesine, zayıf bağışıklık sisteminin bir göstergesi olan sık hasta olma durumunu ortadan kaldırmaya ve bağırsak faaliyetlerini düzenlemeye yardımcı olan kara dut, aynı zamanda da yaşlanmaya karşı da iyi bir savaşçıdır. Kara dut bazı kimseler tarafından sevilmeyebilir. Bu nedenle reçel formunda tüketmek, özellikle çocuklara çok iyi bir alternatif olarak sunulabilir. Kahvaltıda masayı şenlendiren reçellerden biri olan kara dut reçeli aşağıda anlatıldığı şekilde kolayca yapılabilir. Verilen ölçülerle ortalama 1 konserve kavanozu ölçülerinde reçel yapılabilmektedir. Daha fazla reçele ihtiyaç duymakta iseniz reçel karışımı oranını, her bir ölçü meyve için yarım ölçü şeker olarak artırabilirsiniz. Kara Dut şeker içeren bir meyve olduğundan fazlaca eklenecek şeker, çok koyu kıvamlı ve çok tatlı bir reçele sahip olmanıza neden olur. Kırmızı meyveler reçel yapıldığında çok fazla köpük oluşturur. Bunun önüne geçmek için yarım tatlı kaşığı tereyağı eklemek yeterli olacaktır.

Kara Dut Reçeli Malzemeleri
Kara Dut Reçeli Nasıl Yapılır?

Kara dutlar reçel yapımından bir gün önce, fazlaca örselenmeden bol suya dökülür ve süzgeç yardımıyla sularından arındırılır. Meyvenin saplarını çıkarmak ona hoş bir görünüm vereceğinden ve yeme kolaylığı sağlayacağından mümkünse meyve bütünlüğüne zarar vermeden bu işlemi yapmak gerekir. Çok zorlanılırsa küçük bir makas yardımıyla köklerinden kesilebilir. İyice suları süzülmüş kara dut, genel reçel yapımında olduğu gibi bir sıra meyve ve üstüne bir sıra şeker serpilmek suretiyle orta boy bir tencereye alınır. Tencere içindeki tüm şeker eriyinceye kadar bir güne yakın bir süre buzdolabında bekletmek uygun olacaktır. Ertesi gün oldukça kısık ateşe tencereyi koyarak kaynatmaya başlanır. Kabarcıklar çıkmasını müteakip tereyağı eklenmelidir. Bu işlem reçelin köpürmesini önleyecektir. Yaklaşık 8-10 dakika daha kıvam alıncaya kadar kaynatılıp limon tuzu ya da limon suyu eklenmelidir. Bir kaşık vasıtasıyla kıvamına bakılıp 7-8 dakika kadar daha kaynatılıp ocaktan alınmalıdır. Çok fazla kaynatmak meyvelerin kendini bırakmasına ve azalan suyu da çok koyu bir reçele sahip olmanıza yol açar. Toplam reçel yapma süresi 30-35 dakika gibi bir zaman içerisinde sonlanmalıdır. Kaynar haldeki güzel kokulu ve güzel renkli bu reçel kavanozlara konup, kavanozun kapağının sıkışması için ters çevrilerek soğuyuncaya kadar bekletilir. Ardından reçel kavanozu açılmadığı sürece uzun bir müddet mutfak içinde, kapağı açılırsa da tüketilene kadar buzdolabında saklanabilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }