{ "title": "Karadut Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/karadut-receli.jpg", "date": "19.01.2024 23:08:04", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi, karadut reçelinin kırmızı reçeller kategorisine girmesi nedeni ile kaynatılırken çok köpürmesidir, bu sebepten dolayı reçeli kaynatırken taşırmamaya dikkat etmeliyiz.

Karadut reçelinin yapımında gerekli olan malzemeler
Karadut reçeli nasıl yapılır?

Reçelimiz için ayırmış olduğumuz bir kilo karadutun saplarını, dutun zedelenmemesi için hafifçe çekerek ya da makas yardımı ile keserek ayırmalıyız. Karadutun saplarını ayıklamak zor bir işlem olsa da reçelde güzel bir görüntü oluşturmadığı ve yerken ağızda rahatsızlık oluşturduğu için, keserek ayıklamanın yerine çekerek ayıklanması, yerken rahatsızlık vermesinin önüne geçer. Her hâlükârda ayıklama işleminin yapmaya mutlaka özen göstermeliyiz. Saplarından ayıklamış olduğumuz karadutlarımızı, zedelenmemeleri için geniş bir süzgece yavaş bir şekilde aktararak tekrar zedelenmeden yavaşça yıkamalıyız ve yıkamış olduğumuz karadutların suyunu süzelim. Karadut reçelimizi kaynatmak için hazır bulundurduğumuz tencerenin içine, bir sıra karadut dizelim, sonra üzerine bir sıra toz şeker atalım. Bu işlemi dutlar bitene kadar sıra halinde tekrarlayalım ve şekerin hepsi eriyip suyunu alana kadar karadutumuzu daha iyi bir sonuç alabilmek için, yaklaşık bir gün kadar buzdolabında bekletelim.

Bir gün sonrasında buzdolabından aldığımız karadutları, orta büyüklükteki ocağın üzerine kısık ateşte koyalım. Dutlar kaynamaya başladığı zaman fazla köpürmesini engellemek için önceden ayarlamış olduğumuz bir çay kaşığı tereyağını koyalım. On beş dakika kaynatalım. Toz şeker tamamen eridikten sonra, on dakika daha kaynamasını bekleyelim ve limon suyunu aktarıp beş dakika daha kaynattıktan sonra, reçelimizi ocaktan alalım. Karadut fazla su bırakmadığında çabuk koyulaşır. Karadut, kabuksuz ve yumuşak bir meyve olduğundan, çabuk koyulaştığı için fazla kaynatılmamalıdır.

Yirmi, yirmi beş dakika da kaynatma işlemini bitirip, karadut reçelini koymak için hazırda bulundurmuş olduğumuz kavanozun içerisine, kaynatmış olduğumuz karadut reçelimizi, diğer reçellerin aksine, sıcak olarak aktarıyoruz ve soğumadan kapağını hemen kapatıyoruz. Kapağını sıkıca kapatmaya özen gösteriyoruz. Çünkü kapağının üzerine ters çevireceğimiz kavanozumuzdan reçelin dışarıya taşmaması gerekmektedir. Karadut reçelimizi kapağının üzerine ters çevirdikten sonra soğumasını beklemeliyiz. Soğuyan kavanozun kapağının dışına reçel taşmamış ise reçelimizi uzun süre serin ve ışık görmeyen bir yede bozulmadan muhafaza edebiliriz. Karadut reçelimizi kullanmaya başladıktan, yani kapağını açtıktan sonra buzdolabında saklamalıyız. Bütün aşamaları tamamlanan karadut reçeli servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }