{ "title": "Karpuz Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/karpuz-receli.jpg", "date": "20.01.2024 09:18:07", "author": "Mehmet Çolak", "article": [ { "article": "
Karpuz reçeli, yapılışı en ilginç reçellerden birisidir. Yapılış şekli genel olarak kabak reçeli, domates reçeli, armut reçeli gibi kalın kabuklu meyve ve sebze reçellerinin yapılış şekliyle birbirine benzemektedir.

Karpuz reçeli için gereken malzemeler
Karpuz reçeli yapımına başlamadan önce kireç suyunu ayarlamamız gerekmektedir. Kabak tatlısında da yapıldığı gibi, öncelikle sönmemiş kireci büyük bir kaba alıyoruz. Üzerine suyu ilave ediyoruz ve yaklaşık bir gece bekletiyoruz. Bu kadar sure bekleme sebebimiz, kireç tabakasının dibe çökmesidir ve amaç çöken kirecin üzerindeki suyu almaktır.

Karpuz reçeli nasıl yapılır?

Karpuzumuzu dilimlere ayırıyoruz. Dilimlere ayırdığımız karpuzun kırmızı olan kısmını kabuğundan ayırıyoruz. Geriye kalan kısmında ise beyaz olan kısmını, yeşil olan kabuktan ayırıp dikdörtgen şeklinde parçalara bölüyoruz. Bu parçaların ne çok kalın ne de çok ince olması gerek. Göz kararı parçalara ayırdıktan sonra, kireç suyunu bulandırmamaya dikkat ederek başka bir kaba aktarıyoruz. Parçalara ayırdığımız karpuz parçalarını, hazırladığımız kireç suyuna bırakıyoruz. Karpuz parçalarının kireç suyuna iyice batmasına özen gösteriyoruz. Bu sebeple karpuz parçalarının üzerine bir ağırlık yerleştiriyoruz. Bu işlem gerçekleştikten sonra yaklaşık on dört saat kadar, karpuz parçalarını kireçli suda bekletiyoruz. Bekleme süresi tamamlanan karpuz parçalarını kireçli sudan çıkartıyoruz. Bu parçaların içerisinde kireç kalmayıncaya kadar bol su ile yıkıyoruz. İyice arınması gerekiyor çünkü. İyice arınan karpuz parçalarını bir tencere aktarıyoruz. Daha sonra şekeri ilave ediyoruz. Şeker ilavesinde dikkat edilmesi gereken husus, şekerin, tencere içerisindeki karpuz parçalarının üzerini kaplayacak kadar olmasıdır. Buna dikkat edilmelidir. Eğer dikkat edilmez ise istenilen damak tadında bir karpuz reçeli elde edilemez.

Karpuz parçalarına şeker ilave edildikten sonra, yarım çay bardağı suyumuzu da ilave ediyoruz. Kısık ateşte pişmesi için bekletiyoruz. Kaynamaya başladıktan sonra reçel kıvamına gelene kadar bekletiyoruz. Reçel kıvamı aldıktan sonra ateşten alıyoruz. Koyulaşmaya başlayınca da limon tuzumuzu ekliyoruz. Daha sonra muhafaza edeceğimiz kavanozu ayarlıyoruz. Dikkat edilmesi gerek şey, kavanozun kuru olmasıdır. Islak olan kavanozda yapılan reçel bozulur, bu sebeple kuru olmasına dikkat ediyoruz. Kuru olan kavanoza, hazırlanan reçeli koyup kapağını kapatıyoruz. Her şeyiyle hazır olan karpuz reçeli, serin ve ışık görmeyen bir yerde bekletiyoruz. Hazır olan reçeli istediğimiz zaman servis edebiliriz artık.

Afiyet olsun.
" } ] }