{ "title": "Kırmızı Dut Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kirmizi-dut-receli.jpg", "date": "21.01.2024 22:45:37", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Kırmızı dut reçeli, kırmızı dut zengin bir antioksidan kaynağıdır ve çok faydalıdır. Kırmızı dutun reçeli de bir o kadar lezzetli ve faydalıdır. Kırmızı dut reçelinin birçok faydası vardır bunlardan bazıları, halsizliğe ve aşırı yorgunluğa iyi gelir vücuda dinçlik ve enerji kazandırır. Ağız ve boğaz enfeksiyonlarını önlemede ve korunmada yardımcı olur. Kanı temizler ve özellikle anemi hastalarına tavsiye edilir. Kan basıncını düşürücü etkisi vardır. Sindirim sisteminde meydana gelen kronik hastalıklara fayda sağlar. Mide salgılarını arttırmaya yardımcı olur. Saçların ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur. Kronik gastrite iyi gelir ve hepatit tedavisinde kullanılır. Uykusuzluğu giderir. Bu kadar faydalı bir reçeli soframızdan hiç eksik etmemeliyiz.

Kırmızı dut reçeli tarifi için gerekli malzemeler
Kırmızı dut reçeli nasıl yapılır?

Kırmızı dutları temizce yıkıyoruz ve saplarını yavaşça duta zarar vermeden çıkarıyoruz. Zedelememeye özen gösteriniz aksi halde güzel görünmez. Tekrar bir suya tutup yıkıyoruz ve süzülmesi için süzgece bırakıyoruz. İyice süzüldükten sonra derin bir tencere alıp bir sıra kırmızı dut bir sıra şeker şeklinde tencereye diziyoruz. Tüm kırmızı dut ve şekeri dizdikten sonra şeker iyice eriyip suyunu salana kadar bekletiyoruz bu yaklaşık bir gün kadar sürüyor. Bir gün boyunca beklettikten sonra iyice çözülmüş olacaktır. Reçeli tencereyle ocağa alıyoruz ve altını açıp orta ateşte pişmeye bırakıyoruz. Kaynamaya başlayınca bir çay kaşığı tereyağını içerisine ilave ediyoruz tereyağı koymamızdaki amaç köpürmesini önlemek ya da en aza indirgemektir. On on beş dakika kadar kaynatmak yeterli oluyor çünkü kırmızı dut diğer meyveler gibi çok su bırakmıyor ve daha çabuk koyulaşıp kıvamını alıyor. Kıvamını aldıktan sonra içerisine ister yarım limonun suyunu sıkıp ilave ediyoruz istersek de limon tuzu. Bu ilave yapıldıktan sonra da beş dakika kaynatıp kapatıyoruz. Kabuksuz meyveleri çok kaynatmaya gerek kalmıyor çabukça kıvam alıyor. Ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz soğuyan reçelleri cam kavanozlara doldurup kapağını kapatıyoruz ve serin bir yerde muhafaza ediyoruz.
" } ] }