{ "title": "Kivi Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kivi-receli.jpg", "date": "20.01.2024 11:24:03", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Kivi reçeli, kivi reçelini yaparken dikkat edilmesi gereken öncelikli husus, kivilerin yumuşamamış, yani sert olmasıdır. Yumuşak olan kiviler, kaynatma esnasında eridikleri için reçel yapılacak kivilerin sert olmasına çok dikkat edilmelidir. Kivi reçeline, kivi meyvesinin kendi doğallığından ekşi olması sebebi ile bu reçeli yaparken limon kullanılmasına gerek duyulmamaktadır. 700 ml'lik kavanozu dolduracak bir reçel için gerekli olan malzemeleri söylemeye başlayarak, kivi reçeli yapımına geçebiliriz.

Kivi reçeli yapımında kullanacağımız malzemeler
Ölçüleri küçük ve yapımı basit olan kivi reçelinin yapım aşamasına geçiyoruz.

Kivi reçeli nasıl yapılır?

Kivi reçelimizi yapmak için, öncelikle tenceremizi önümüze alıyoruz. Tenceremizin içerisine önceden ayarlamış olduğumuz iki su bardağı suyu koyuyoruz. İçerisine yine önceden ayarlamış olduğumuz iki su bardağı miktarındaki şekeri ilave edip, kaynamaya bırakıyoruz. Su ve şekerimiz kaynarken, bizde bu arada kivilerin kabuklarını soyarak daire olacak şekilde dilimliyoruz. Yaklaşık 25 dakika boyunca kaynatılacak olan suyumuzun içerisine, suyumuz 25 dakika kaynadıktan sonra, daire şeklinde dilimlenmiş olduğumuz kivileri ve karanfilleri ekliyoruz ve ocağın altını kısıp karışımımızı kaynatmaya devam edelim. Kaynamakta olan kivi reçelimizin aşırı şekilde köpürmesini istemiyorsak içerisine çok küçük bir miktar tereyağı koyabiliriz.

Yaklaşık 20 dakika boyunca kaynatmış olduğumuz reçelimizin altı kapatıyoruz. İçerisine kivi reçeli koyacağımız, daha önceden hazırlamış olduğumuz kavanozun içinin, reçelimizin küflenip, bozulmaması için, ıslak ve temiz olmasına dikkat etmeliyiz. Kavanozun içi ıslak ise iyice kuruttuktan sonra kullanmalıyız. Kuru ise de her ihtimale karşı kavanozun içini silmeliyiz ve tam emin olduktan sonra kullanmalıyız. Kavanozumuzu yanımıza alarak içerisine kaynatmış olduğumuz kivi reçelimizi sıcak olarak aktarıyoruz.

Kivi reçelimizi kavanoza aktardıktan sonra soğumasını bekliyoruz. Soğuyan kivi reçelimizin üzerinde oluşan hava köpüklerini, reçelimizin küflenmesine sebep olmasın diye, kâğıt havlu ile alıyoruz. Reçelimizin hava alarak, şekerlenip, küflenmemesi için, kavanozu muzun kapağını kapatmadan önce kavanozun üzerine, hava almasını önlemek için kâğıt veya naylon koyduktan sonra kavanozun kapağını kapatmalıyız. Kapattığımız kapağın sıkı olmasına hava geçirmemesine dikkat etmeliyiz. Hazır olan kivi reçelimizi serin ve ışık almayan yerde muhafaza etmeye dikkat etmeliyiz. Kivi reçelimiz hazırdır ve servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }