{ "title": "Kızılcık Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kizilcik-receli-5680.jpg", "date": "20.01.2024 14:49:17", "author": "Mehmet Ferah KUÇİ", "article": [ { "article": "
Kızılcık reçeli, ekşi tadı ile bilinen kızılcık reçeli, mutfaklarda farklı şekillerde kullanılır. Hamaratlı kadınlar, kızılcık reçeli yaparak birçok tatlının sosunda bu reçeli kullanabiliyorlar. Ekşimsi ve mayhoş tada sahip reçelleri sevenler, bu reçelin de tadını beğenmeden geçmezler. Kızılcık reçeli canlı kırmızı rengi ve muhteşem kokusuyla kahvaltı sofralarda aranan tatlısı olur. Bilindiği gibi kızılcık şerbeti meşhurdur bir şerbettir. Aynı şekilde kızılcık reçeli de bazı ev hanımlarının kahvaltı sofralarından eksik etmediği lezzetli ve sağlıklı bir reçel türüdür. Kızılcık reçeli yapılışı oldukça pratiktir. Bu reçelin yapılışının tek zahmeti, kızılcık meyvelerinin bir gece şekerde beklemesidir. Sonbahar aylarında taze kızılcıklardan hazırlanmış olan reçelleri, uzun kış günlerinde can çektiği zaman yenilebilir. Aynı zamanda marketten alınacak dondurulmuş kızılcıklar ile de her mevsim kızılcık reçeli yapmak mümkündür. Kızılcık, koyu kırmızı renge sahip bir meyve türüdür.

Kızılcık reçeli yapmak için gerekli malzemeler
Kızılcık reçeli nasıl yapılır?

Öncelikli olarak kızılcıkları çöplerinden temizlenip ve bol su altında yıkanmalıdır. Süzgece koyduktan sonra kızılcıklar suyunu çekince reçel tenceresine alınır. Kızılcıkların üzerin toz şeker ilave edilir ve tencereyi buzdolabında bir gece bekletilmelidir. Ertesi gün reçel tenceresini buzdolabından çıkarılır. Kızılcık şekere yatırıldığında fazla sulanmaz. O yüzden halay kırıklığına uğranmamalıdır. Reçel tenceresini ocağa alınıp ve bir bardak suyu ilave ettikten sonra orta ateşte kaynamasını beklemek gerekir. Reçel fokurdamaya başlamışsa, ocağın altını kısıp ve yüzeyinde oluşan pembe köpükleri bir kaşık ile sıyırmak gerekir. Kızılcık reçel bir saat kadar kaynadıktan sonra kıvamını almış olacaktır. İçerisine liman suyunu döküp ve karıştırdıktan sonra bir taşım daha kaynamasını beklenmelidir. Reçel ocaktan alındıktan sonra kavanozun içerisine kepçe ile yavaşça dökülmelidir. Kavanozun ağzını iyice kapatılmalı ve ters çevirmelidir. Kavanoz ve kapağını önceden kaynatılmamışsa, reçeli doldurduktan sonra da reçel kavanozunu kaynatıp kapağı mühürlenebilir. 12 saat boyunca mutfağın bir köşesinde bekleyen kızılcık reçeli artık kuru, serin ve karanlık bir ortamdan alarak muhafaza edilmelidir.

Afiyet Olsun.
" } ] }