{ "title": "Kumkuat Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kumkuat-receli-1825.jpg", "date": "21.01.2024 22:15:47", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Kumkuat reçeli, Kumkuat, turunçgil ailesinden olup kamkat olarak da isimlendirilmektedir. Kumkuat Çin ve Doğu Asya kökenli çalı ağacı olup doğada kendiliğinden bulunan ağaç türüdür. Limon ve portakal gibi meyvelerin akrabası olup C vitamini yönünden oldukça zengindir. Aşağıda kumkuat reçeli tarifini aktararak kolaylıkla yapabileceğiniz bilgiler verilmektedir. Bilim dünyasında ismi fortunella olarak da geçmektedir. İsmini ise kumkuat meyvesini keşfedenden alır. Günümüzde Türkiye'de birçok yöremizde yetiştirilmektedir. Her iklime uyum sağlayamaz. Fakat tropikal iklim özelliği taşıdığı için Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilebilir. Ayrıca Doğu Karadeniz, Marmara ve Ege bölgesinin belli yerlerinde yetiştirilme imkânı mevcuttur. Ayrıca bu bitki küçük ve bodur ağaç türlerinden olduğu için ev içerisinde süs bitkisi olarak da yetiştirilebilir.

Kumkuat reçeli için malzemeler
Kumkuat reçeli nasıl yapılır?

Kumkuat reçeli yapılırken her reçelde olduğu gibi meyveleri bütün bir şekilde yıkayıp tencereye koyalım. Meyvenin kabukları acı olduğu için haşlayalım. Tencereye koyduğumuz kumkuatların üzerini geçecek kadar su koyup ateşe alalım. Su kaynamaya başlayınca 15 dakika tutup kaynatmaya devam ediniz. Çok fazla haşlanmamasına özen gösterelim. Çünkü renginde bozulmalar meydana gelmektedir. Haşlanan kumkuatları süzgeçten geçirerek soğuması için dinlendirelim.

Soğuyunca kumkuatları boydan ikiye bölerek büyük olan çekirdeklerini çıkarınız. Çekirdeklerini tencereye koyalım. Üzerine su ekleyip şeker ile kaynatalım. 15-20 dakikaya kadar kaynayınca reçel kıvamını bulabilmesi için 1-2 damla limon suyu ekleyerek 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alalım. Eğer uzun süre yemeği düşünmüyorsanız sıcak bir şekilde kavanozlara koyup konservesini yapabilirsiniz. Hemen yemek istiyorsanız birkaç gün önceden yapıp bekletmelidir. Çünkü kıvamını ve rengini ayrıca lezzeti bekletilerek yerine gelmiş olacaktır. Kumkuat reçeli diğer reçel çeşitlerine göre oldukça farklı ve yeni bir lezzet olarak ülkemizde yapılmaktadır.

Kumkuat reçelinin püf noktası: Reçelin kıvamını anlamak için önceden soğutulmuş reçeli porselen tabağa damlatılır. Biraz bekledikten sonra tabağı eğerek akışkanlığına bakın. Şayet su gibi hızlı akıyorsa pişirmeye devam edin. Eğer yavaş bir şekilde hareket ediyorsa reçelin kıvamı yerine gelmiştir.

Afiyet olsun.
" } ] }