{ "title": "Kuru Kayısı Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/kuru-kayisi-receli-4792.jpg", "date": "19.01.2024 11:32:28", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Kuru kayısı reçeli, olabilecek en lezzetli ve pratik reçeller arasında yer almaktadır. Kuru kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında yer almaktadır. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan reçelleri evde çok kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Kültürümüzde büyük bir öneme sahip kayısı aynı zamanda birçok sağlık açısından faydalı olup, önemli bir yere sahiptir. Kuru kayısı, yaş kayısının faydalarının neredeyse tamamını kendisinde bulundurmasının yanı sıra kuru kayısıya özel faydaları da bulunmaktadır. Kansere karşı koruyucu bir etkiye sahiptir, böbreklerde taş oluşumu riskini azaltır, beynin düzenli olarak çalışmasını sağlar ve kan yapımını arttırarak, kansızlığı engeller gibi faydalar sadece birkaçıdır.

Kuru kayısı reçeli tarifi için gerekli malzemeler
Kuru kayısı reçeli tarifi nasıl yapılır?

Kuru kayısıları ilk önce güzelce yıkayıp daha sonra derin bir tencere içinde üzeri su ile kapanana kadar su ilave ettikten sonra ocak üzerinde orta ateşte 10 dakika kadar haşlayın ve daha sonra güzelce süzün. Süzdükten sonra haşlanan kayısıları dilimleyerek tekrar tencereye alınır. Üzerini iki parmak geçecek kadar su, şeker ve limon suyunu ekleyerek kıvam alıncaya kadar orta ateşte kaynatın. Reçel yapımında sık rastlanan sorunlardan biri olan şekerlenme, köpüklenme ve şeker ayarı dengesi çok önemlidir. Reçelin şekerlenmesi durumunda, kavanoza bir miktar kaynar su ekleyip, kavanozun üzerine pudra şekeri dökün ve hafifçe kavanozu sallayın. İdeal şeker oranı, reçel için yapılacak meyve miktarının 1-1,5 katı olması gerekir.

Reçel yapımında kullanılan şekerin ölçüsü çok önemlidir. Az ya da çok şeker kullanılması durumunda reçelin kısa sürede bozulmasına, sulanmasına ve şekerlenmesine ya da küflenmesine sebep olmaktadır. Reçelin köpüklenmesini engellemek için kaynarken reçelin şerbetine bir parça tereyağı ilave ederek köpüklenmesini engelleyebilirsiniz. Reçel yapımı esnasında, kaynamakta olan reçeli fazla karıştırmamanız gerekir, aksi halde reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Reçel kıvamı aldıktan sonra bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan indirin. Kuru kayısı reçelini sıcakken kavanoza doldurun ve kapağını sıkıca kapattıktan sonra ters çevirin. Bir gün boyunca ters bir şekilde hiç hareket ettirmeden bekletin. Bir gün sonunda kavanozu düz yaparak istediğiniz yerde saklayabilirsiniz. Hazırlanan reçeli, serin, havadar ve karanlık bir yerde saklamanız tavsiye edilir. Yapımı oldukça kolay, pratik ve çok lezzetli bir tariftir.

Afiyet olsun.
" } ] }