{ "title": "Mantar Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/mantar-receli-5415.jpg", "date": "20.01.2024 13:09:54", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
Mantar Reçeli, Özellikle kış mevsiminde bolca tüketilen reçeller sofralardan eksik olmaz. Reçel, mevsiminde yetişen türlü meyve sebzelerden diğer zamanlarda da tüketebilmek için şeker ile hazırlanan doyumsuz lezzetlerdir. Birçoğu bilinen meyvelerden hazırlanan reçellerin dışında pek bilinmeyenleri de vardır. Bunlardan biri de mantar reçelidir. Mantar reçelinin biraz daha uğraştırıcı hazırlama safhası vardır.

Mantar reçeli malzemeleri
Mantar Reçeli Nasıl Yapılır?

Kireç kaymağı hazırlamak için, üç litre soğuk suya iki çay bardağı sönmemiş kireci bir kaba koyup ve karıştırınız. Dört saat sonra kireç dibe çökecektir. Üç katmanlı olan bu karışımın yüzeyindeki ince tabaka halindeki suyu kaşıkla alıp atınız. Reçel yapımında kullanılan \"kireç kaymağı\" karışımın ikinci katmanı olan bu berrak sudur. Dibe çökmüş olan kireç tortusunu hareketlendirmeden berrak suyu dikkatlice başka bir kaba aktarınız.

Bir kap içerisine bir litre su koyup içerisine bir limonun suyunu sıkarak limonlu su hazırlayınız. Mantarları düzgün bir biçimde ikiye bölerek hazırlanan limonlu suyun içinde beyazlaşana kadar 1-2 saat bekletiniz. Beyazlaşan mantarları, önceden hazırladığınız kireç suyuna atarak 2-3 saat daha bekletiniz. Kireç kaymağında sertleşmiş olan mantarları 3-4 kez yıkayıp bir taşım kaynatınız. Kaynamış olan mantarları hemen soğuk suya atıp iyice yıkayınız. Yıkanan mantarların suyunun sızması için bir süzgece alınız. Dört su bardağı şekerle üç su bardağı suyu kaynatarak şerbet hazırlayınız. Şerbet kaynamaya başlayınca mantarları içine atarak yaklaşık 25 dakika daha kaynamaya bırakınız. Kaynama işlemi sonlanırken içerisine karanfilleri atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçel kıvama geldiğinde bir tatlı kasığı toz halindeki limon tuzunu atarak bir taşım daha kaynatınız. Reçeliniz hazırdır. Reçel soğumadan bir kavanoza koyup kapağını kapatıp ters çevirirseniz, reçel bozulmadan uzun süre saklanabilir.
" } ] }