{ "title": "Mürdüm Erik Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/murdum-erik-receli-8134.jpg", "date": "22.01.2024 01:30:46", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Mürdüm erik reçeli gerek rengi ile gerek tadı bakımından çok lezzetli, nefis bir tattır. Misafirlerinize kahvaltı sofralarında sunabileceğiniz çok özel bir reçeldir. Özellikle çocuklarınızın büyük bir iştahla yiyebileceği hem görüntü olarak hem de lezzet açısından nefis bir reçeldir. Sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzetlerinden olan reçeller birkaç küçük püf noktası ile evde çok kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Reçel yapımında sık rastlanan sorunlardan biri olan şekerlenme, köpüklenme ve şeker ayarı dengesi çok önemlidir. Reçelin şekerlenmesi durumunda, kavanoza bir miktar kaynar su ekleyip, kavanozun üzerine pudra şekeri dökün ve hafifçe kavanozu sallayın. Reçel yapımında kullanılan şekerin ölçüsü çok önemlidir. Az ya da çok şeker kullanılması durumunda reçelin kısa sürede bozulmasına, sulanmasına ve şekerlenmesine ya da küflenmesine sebep olmaktadır. Reçelin köpüklenmesini engellemek için kaynarken reçelin şerbetine bir parça tereyağı ilave ederek köpüklenmesini engelleyebilirsiniz. Reçel yapımı esnasında, kaynamakta olan reçeli fazla karıştırmamanız gerekir, aksi halde reçelin zamanla şekerlenmesine neden olmaktadır. Mürdüm erik reçelinin yapımına başlayalım ve malzemelerine bir göz atalım.

Mürdüm erik reçeli tarifi için gerekli malzemeler
Mürdüm erik reçeli nasıl yapılır?

İlk önce erikleri bol suda güzelce yıkayın ve süzgeçte süzülmeye bırakın. Kısa bir süre sonra mürdüm eriklerini kurulayın. Bıçak yardımı ile erikleri ikiye bölerek çekirdeklerini çıkartın ve isteğe bağlı olarak mürdüm eriklerini doğrayın. Daha sonra reçel yapacağınız tencereye alarak, toz şekerini eriklerin üzerini örtecek şekilde üzerine dökün. En az iki veya üç saat hatta akşamdan sabaha kadar bekletin. Bekletme bittikten sonra bir bardak suyu üzerine ilave edin ve ocak üzerinde orta ateşte kaynatmaya bırakın. Kaynadıktan sonra üzerine karanfilleri ekleyin ve çok kısık ateşte yaklaşık 20 veya 30 dakika kaynatın. Kıvamı oluşunca mürdüm eriği reçeli üzerine vanilyayı ve birkaç damla limonun suyunu ekleyin. Bir taşım daha kaynattıktan sonra reçel sıcakken kavanozlara koyarak kapaklarını sıkıca kapatın ve ters çevirerek hareket ettirmeden bir gün süreyle bekletin. Bekletirken üzerine örtü örtmelisiniz. Bir gün sonunda kavanozu düz çevirerek serin, havadar, kuru ve karanlık bir yerde saklayabilirsiniz. Tüm sevdiklerinizle ve ailenizle mürdüm erik reçelini afiyetle yiyebilirsiniz.

Mürdüm erik reçelinin hakkında uyarı; Reçelin kıvamını kontrol etmek için; şerbetinden bir kaşık yardımı ile küçük bir tabağa biraz alıp soğumasını bekleyin. Soğuyunca reçelin üzerine dokunduğunuzda reçel büzüşüyorsa reçeliniz olmuştur. Bu işlemi aynı zamanda buzdolabına koyarak da bekletip yapabilirsiniz. Böylece daha pratik olmaktadır ve kısa sürede kontrol etmiş olursunuz.
" } ] }