{ "title": "Oktay Usta Kayısı Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/oktay-usta-kayisi-receli.jpg", "date": "19.01.2024 03:23:46", "author": "İbrahim Kolay", "article": [ { "article": "Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulunmaktadır. Oktay usta o hünerli ellerini kayısı reçeline de yansıtarak yeteneğini bir kez daha konuşturmuştur. Oktay ustanın kayısı reçelinin hazırlanışı birçok noktada diğer reçel hazırlanışlarıyla benzerlikler barındırmaktadır.

Ancak birkaç önemli detay sayesinde kayısı reçelini kayısı reçeli yapan püf noktalar Oktay ustanın o hünerli elleriyle buluşunca ortaya tadına doyulamayacak kadar lezzetli reçele ulaşmak mümkündür. Kayısı reçelinin yapımına geldiğimizde önce kayısının memleketi olan Malatya 'dan temin edilmesi en önemli noktalardan biridir. Çünkü Malatya sadece Türkiye'nin değil dünyanın yaklaşık olarak 4/5'inin kayısı ihtiyacını karşıladığından dolayı kayısı açısından en önemli merkezdir dünyada.

Kayısılar Malatya'dan temin edildikten sonra ayrıca toz şeker, limon suyu, isteğe göre tereyağı ve buz gereklidir. Kayısılar iyice yıkandıktan sonra keskin bir bıçakla ikiye bölündükten sonra ayrı bir yere alınıp güneş görmeyen bir yerde 1-2 saat dinlendirilmelidir. Kayısılar 1-2 saat dinlendirildikten sonra çekirdekleri içinden çıkarılmalıdır.

Bir tencerenin içerisine kayısılar, toz şeker ve su karıştırılarak kaynatılmaya başlamalıdır. Kıvam alana kadar pişirin. Burada önemli olan kaynatılma esnasında kıvamının kaçmaması için sürekli olarak reçelin kıvamı kontrol edilmelidir. Kaynatma işleminin sonlarında doğru başta çıkardığımız kayısı çekirdeklerini ve limon suyu da eklenmelidir. İsteğe bağlı olarak sonradan köpük oluşmasını engellemek istiyorsanız biraz tereyağı atmakta fayda vardır. Bu tarifin içerisinde Oktay ustanın özel olarak tereyağı miktarını biraz daha artırarak daha lezzetli kayısı reçeli elde etmektedir. Bütün bu işlemlerden sonra reçelimiz sıcak bir şekilde kavanozlara koyulmalıdır. Burada püf nota ise reçeller soğuyana dek kavanozların ağzı kapatılmayıp açık tutulmalıdır. Reçellerimiz soğuyunca kahvaltı sofralarımızı süslemek için tam anlamıyla hazır duruma gelmiş demektir.
" } ] }