{ "title": "Reçel Nasıl Saklanır", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/recel-nasil-saklanir.jpg", "date": "19.01.2024 09:46:45", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçellerin yerini tutmaz. Mevsiminde özenle yaptığınız çilek reçelini, vişne reçelini, patlıcan reçelini, ceviz reçelini uygun saklama koşullarında tutarsanız, aynı lezzette tüketebilirsiniz. Reçellerin raf ömrünü uzatmak için sizlerde bazı hususlara dikkat etmelisiniz.

Reçel saklama koşulları nelerdir?

Reçel cam kavanozda saklanmalı: Reçeli pişirme aşamasında üzerinde köpükler oluşur. Genellikle bu köpüklerin alınması gerektiği söylenir. Bunu yaparken şekerin suyunun azalmaması için biraz dikkatli olmalısınız. Bunu öncelikle reçel iyice soğumadan ya da reçel kaynadığı sırada yapmalısınız. Suyun içine batırılmış madeni bir süzgeç yardımıyla köpükleri alırsanız, özenle hazırladığınız reçelin suyu azalmaz. Reçeli ister tencerede soğutabilir, isterseniz direkt olarak cam kavanozlara koyarak soğutabilirsiniz. Cam kavanoza koymayı tercih ederseniz, soğumasını beklerken kavanozun kapağını kapatmayın. Üzerine ince bir tülbent örterek bekletmeyi tercih edin.

Kavanoza koyulan reçel hava almamalı: Ev yapımı reçelin daha uzun ömürlü olmasını ve şekerlenmemesini sağlamanız için, kavanozun içinde hava kalmamalıdır. Bu yüzden kavanozun içine koyduğunuz reçeli daha sonra ters çevirin ve bu şekilde beklemeye bırakın. Böylece kavanozdaki hava kabarcıklarını önler, kavanozun kapağının sıkışıp hava almasına mâni olursunuz. Bunun için hazır satılan hava almayı önleyen kâğıtlarda bulunmaktadır. Bunu kavanozun kapağını kapatırken arasına koyabilir ve reçelin hava almasını önlersiniz.

Kavanozdaki reçeller serin ve karanlık yerde saklanmalıdır: Reçelinizi hava almayacak şekilde kavanozlara koyunca, bunları ışık almayan, sıcak olmayan bir yerde saklamaya özen gösterin.

Bu önlemlerin dışında, reçelin küflenmesine engel olmak için reçeli pişirirken karıştırma işleminde metal kaşık kullanmamalısınız. Buradaki kimyasal etkileşim reçelinizin raf ömrüne olumsuz etki yapar, erkenden bozulmasına neden olur. Reçeli sağlıklı bir şekilde tüketmeyi arzu ediyorsanız, buna dikkat etmelisiniz.

Bazı kişiler reçel pişirirken çok fazla köpürdüğünden şikâyet ederler. Buna engel olmak için size küçük bir püf noktası verelim. Reçelin içine küçük bir parça tereyağı koyarsanız köpürmeye engel olursunuz. Ancak reçel soğuduktan sonra çok bariz olmasa da yandan bakıldığından reçelde minik yağ zerreciklerini görebilirsiniz. Bu reçelin tadına, kokusuna etki etmez.

Sizlere şekerlenmiş reçeller hakkında da bir tavsiyede bulunalım. Şekerlenmiş reçelleri atmayın. Bunları içine sıcak su konmuş bir kâsenin içinde bekletin. Şekerleri eridikten sonra, reçeliniz yeniden yenilebilecek kıvamına gelecektir.
" } ] }