{ "title": "Reçel Nasıl Yapılır", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/recel-nasil-yapilir.jpg", "date": "21.01.2024 15:05:41", "author": "perihan çolak", "article": [ { "article": "
Reçel nasıl yapılır, reçelin en güzeli evde yapılan reçellerdir. Hiçbir tat ve kıvam evde yapılan reçellerin yerini tutmamaktadır. Peki, evde nasıl reçel yapabiliriz. Daha lezzetli ve pratik reçeller için, evde yapılacak reçellerin dikkat edilmesi gereken önemli bilgileri vardır. Bu pratik ve önemli bilgiler doğrultusunda yapılan ev reçelinden çok güzel sonuçlar alınmaktadır.

İyi bir reçel yapabilmek için öncelikle, reçelini yapacağımız meyveleri iyice yıkayıp kurulamalıyız. En dikkat edilmesi gereken şeylerden bir tanesi meyvelerin temiz olmasıdır. Meyvesini yaptığımız reçeli mutlaka tahta kaşık ile karıştırmalıyız. Çoğu kişinin reçellerde limon yerine limon tuzu kullanarak reçellerin şekerlenmesine neden olan hataları yaptıkları görülmektedir. Bu yüzden reçelin şekerlenmesini önlemek için, özellikle reçellerde limon tuzu değil de limon kullanmalıyız. Yapmış olduğumuz reçeli kavanoza koymadan önce iyi soğuduğuna dikkat etmeliyiz ve kavanoza koyduktan sonra kapağını kapatmadan önde, reçelin üzerinde oluşan hava kabarcıklarını kâğıt havlu ile mutlaka almalıyız ve ondan sonra, kavanozun kapağını kapatmalıyız.

Reçeli yapılacak olan meyvenin özellikle taze ve olgun olmasına dikkat etmeliyizve mevsim meyvelerinden seçmeliyiz. Reçelin yapımına geçmeden önce bu meyvelerin çürük ve bozul olmamalarına özen göstermeliyiz. Reçelin kaynaması esnasında oluşan köpükler, reçeli kaynatma işlemi bittikten sonra, sıcak suya batırılmış madeni bir süzgeçle almalıyız. Kaynamaya bırakılan reçelin fazla köpürmesine engel olmak için, kaynamakta olan reçelin içerisine çok küçük bir tereyağı parçası atmalıyız. Bu tereyağı parçası, reçelin fazla köpürmesine engel olacaktır.

Reçeli kaynatıp belli bir kıvama getirdikten sonra, reçelin çabuk bozulmaması için, içine konulacak kavanozun iyice kurulanmış ve sıcak olmasına dikkat etmeliyiz. Reçeli kavanozun ağzına kadar doldurarak, üzerine hava geçirmesini önlemek için bir kâğıt ya da naylon örtmeliyiz. Reçel yapımında en çok dikkat edilmesi gereken hususlarsan bir tanesi ise şeker miktarının iyi bir şekilde ayarlanabilmesidir. Reçele katılacak şeker ne az ne de fazla olmalıdır. Bu miktar gereğinden az veya fazla olursa, bu reçelin sulanmasına sebep olur, reçeli bozar, reçel küflenir ve şekerlenir.

Kaynatılan reçelin şurubunun kıvama gelip gelmediğini anlamak için, küçük bir kap içerisine bir miktar soğuk su koyup, şuruptan birkaç damla damlatarak şurubun kıvama gelip gelmediğini kolayca anlayabiliriz. Soğuk suya damlatılan şurup damlaları suyun içerisinde top top durur yayılmaz ise şurup kıvama gelmiş demektir. Kavanozlara konulup hazırlanmış olan reçeller, serin ve ışık almayan yerlerde muhafaza etmeliyiz ve sonra afiyet ile yemeliyiz.
" } ] }