{ "title": "Süt Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/sut-receli.jpg", "date": "20.01.2024 00:24:24", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Süt Reçeli, Karamelize olmuş ve tatlandırılmış inek sütüdür ve bir Güney Amerika tatlısıdır. Son zamanlarda oldukça popüler olan ve yapımı oldukça basit olan süt reçeli yumuşak kıvamı, kokusu ve lezzeti ile özellikle sabah kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yerini almaya başlamıştır. Vücudumuz için faydaları saymakla bitmeyen, büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan, kemiklerin güçlenmesine yardımcı olan, vücuda zindelik ve güç veren, enfeksiyonlara ve mikroplara karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren, cilde parlaklık kazandıran ve yıpranmasını önleyen, beyin gelişimi ve beynin ihtiyacı olan enerjiyi sağlamakta oldukça etkili olan, vücutta ödem birikmesini engelleyen ve ödem atılmasını sağlayan, mide rahatsızlıklarına iyi gelen ve ishalin geçmesinde yardımcı olan, saçların uzamasında da oldukça faydalı olan ve özellikle çocuklar için en iyi besinlerden biri olan süt oldukça basit ve az malzemeyle reçel olarak sofralarda yerini almaya hazırlanıyor.

Kahvaltıda reçel olarak tüketilmesinin yanında birçok kek, pasta, kurabiye, dondurma gibi pastane yiyeceklerinde de süs ve tatlandırıcı olarak kullanılabilir. Kökeni Arjantin olan süt reçeli dünya da 'dulce de leche' olarak bilinmektedir. Süt reçeli sütün rengine bağlı olarak genellikle boza rengindedir ancak reçel yapılırken beyaz toz şeker yerine esmer şeker kullanmak reçelin renginin kırmızı olmasını sağlamaktadır.

Sade olarak yapılmasının yanında içine dövülmüş ceviz, fındık veya Antep fıstığı gibi çerezler ezilerek eklenebilir ve bu şekilde de reçel yapılabilir.

Süt Reçeli Malzemeleri
Süt Reçeli Nasıl Yapılır?

Derin bir tencerenin içine süt ve şeker koyularak kaynamaya bırakılır. Ara ara karıştırılarak kaynamaya başlayan sütün üzerine kabartma tozu eklenir. Kabartma tozu eklendiği sırada süt taşar gibi kabarabilir bu nedenle tencere derin olmalı ve karıştırma işlemi sürmelidir. Orta ateşte ara ara karıştırılarak yaklaşık bir saat kadar kaynatma işlemi devam eder. Boza kıvamı alıncaya kadar süt reçeli kaynatılır. Kaynama sırasında rengi dönmeye ve reçel koyulaşmaya devam eder. Çok koyu olmadan altı kapatılmalıdır çünkü bekledikçe yine bir miktar kıvamında koyulaşma meydana gelmektedir. Koyulaşan ve kıvamını elde eden süt reçeli cam kavanoz içerisine koyularak ağzı açık bir şekilde soğumaya bırakılır. Soğuyan reçel bir müddet buzdolabında bekletilerek tüketmeye hazır hale gelir.

Süt Reçeli Yapımında Püf Noktalar
" } ] }