{ "title": "Taze Kayısı Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/taze-kayisi-receli.jpg", "date": "19.01.2024 02:49:06", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malatya'da üretilir ve oradaki kayısıların reçeli oldukça lezzetli ve vazgeçilmez olmaktadır. Ben de bir Malatyalı olarak sizlere taze kayısıdan yapılan reçelin yapımını ve bu reçelin içeriğinde kullanılmakta olan malzemeleri sizlere sunacağım. Bu reçeller hazır olan reçellere göre içeriğinde katkı maddesi bulunmadığından dolayı daha sağlıklı olarak üretilmekte ve daha çok tercih seçeneği olmaktadır. Bu reçeller çoğu kişinin tercihi olmakta ve genel olarak bizler için vitamin deposu olmaktadır. Evlerde genellikle anneannelerimizin ya da annelerimizin bizlere afiyet ile tüketmemiz için yapmış olduğu bu vazgeçilmez tat olan reçeller oldukça lezzetli olduğu için kesinlikle tercih edilen bir tat olmaktadır. Bunların yanı sıra evlerimizde yapmakta olduğumuz bu reçelleri çoğu kişi tercih etmektedir. Çoğu kişi bahçesinde doğal olarak toplamış olduğu meyveleri mevsimsel olarak taze taze toplar ve reçel olarak bir tat ortaya çıkartır. Bu meyveler mevsiminde daha çok lezzetli olup gerçek bir tat oluşturmaktadır. Eski zamanlarda bu yana gelmekte olan bu lezzetli reçeller oldukça güzel bir tat olarak bilinmektedir ve kahvaltılarımızın vazgeçilmezi bir tat olmaktadır. Bu reçeller ailemize ve misafirlerimizin afiyet ile yiyebilmesi için sofralarımızda servise sunulur. Yapılmakta olan bu taze kayısı reçelinin yapımını ve içeriğinde kullanılmakta olan malzemeleri düzenli bir şekilde sıralayalım.

Taze Kayısı Reçeli malzemeleri
Taze kayısı reçeli nasıl yapılır?

Öncelikle reçeli yapmamız için mevsiminde toplanmış olan kayısıları temin edip olgunlaşmış olandan özenle seçelim ve bu kayısılardan reçelin taze kalacağı şekilde bu kayısıları bir kaba alıp güzelce yıkayalım ve yıkanan bu kayısıları bir süzgece alıp kuruması için bekleyelim. Kayısıları kesinlikle kurutmalıyız çünkü yapılan reçel kayısılar kurutulmaz ise ekşir ve bütün bu yapmış olunan emekler boşa gider. Yıkanan ve iyice kurutulan bu kayısıların çekirdeklerini ayıklayalım ve ayıklanmış olan bu kayısıların da çekirdeklerini kırıp güzelce seçelim. Sonrasında ise kayısıları bir tencereye koyup üzerine toz şeker ekleyelim. Tencereye koyulan kayısıların üzerine çıkarıp ayıklamış olduğum çekirdekleri ekledikten sonra tencerenin kapağını sıkıca örtelim ve dört - beş saat ya da gün boyunca bu tencerede dinlenmesini ve kayısıların şekerle özdeşleşmesi için dinlenmeye bırakılır. Bekletilen bu kayısıları sonraki aşamada yaklaşık olarak 40-45 dakika kadar kaynatalım. Kaynamakta olan reçeli kaynamasına beş dakika kala üzerine birkaç diş limon tuzu ekleyelim. Tercihe göre bu değişebilir isterseniz limon tuzu yerine limon da ekleyebilirsiniz ve böylelikle de hiçbir fark olmayacaktır. Bu aşamada kaynamış olan reçeli ocaktan alalım. Hazırlanan bu reçeli güzelce soğumaya bırakalım ve üç beş saat kadar reçeli tencerede soğuduktan sonra kavanoza ya da bidonlara alarak kışın tüketmek için kaldıralım ve güzel bir yerde muhafaza edelim. Sonrasında afiyetle yenilmesi için kahvaltılarda servise sunalım.

Genellikle hazır olarak yapılmakta olan reçeller hali hazırda olduğu ve zahmet vermediği için kişilerin az da olsa birazının tercihi olmaktadır. Fakat hazır olarak alınan bu reçeller kesinlikle önerilmemektedir. Çünkü bu reçellerin içeriğinde kullanılmakta olan malzemeler ne denli taze ve ne denli sağlıklı olduğu tartışma konusu olmaktadır. Sizlerde çocuklarınızın taze olarak yapılan bu reçellerden tüketmesini ve sağlıklı olarak beslenmesini istiyorsanız kesinlikle şiddetle sizlere evde yapılmakta olan reçel çeşitlerini ya da daha farklı olan meyvelerden yapılan reçelleri öneri olarak tüketin. İçeriğinde glikoz şurubu ya da faklı tatlandırıcılar ve bunların yanı sıra kullanılmakta olan gıda boyaları bizlere ve ailemize birçok türden rahatsızlık oluşturmakta, sağlığımız için risk faktörü taşımaktadır.
" } ] }