{ "title": "Turunç Kabuğu Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/turunc-kabugu-receli-2405.jpg", "date": "19.01.2024 07:54:01", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Turunç kabuğu reçeli; özellikle Akdeniz yöresinde oldukça fazla tüketilen bir reçel türüdür. Hazır reçel sektörünün ürettiği reçel çeşitlerinin artmasıyla artık Ülkemizin pek çok yerinde yapılan reçel çeşitlerini de tatma imkânı bulduk. Bu nedenle artık reçel denilince klasik çilek, vişne, kayısı reçeli dışında çok farklı meyvelerden hatta sebzelerden ve hamsi balığından yapılan reçel türleri de aklımıza gelmektedir. Hazır reçellerde glikoz kullanılma ihtimali nedeniyle farklı reçelleri de artık kendim yapıyorum. Sizlerde öğrendiğiniz farklı reçel türlerine bir yenisini daha eklemeyi arzu ederseniz turunç kabuğu reçeli tarifini mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Şimdiden herkese kolay gelsin.

Turunç kabuğu reçelinin malzemeleri
Turunç kabuğu reçeli nasıl yapılır?

Turunç meyvesini iyice yıkayın ve kurutun. Turunç meyvesinin kabuğu biraz acıdır ve bu acılık şekerle dahi yok edilemez. Bu nedenle rendenin ince kısmıyla turuncun üzerindeki bu acılığın gitmesi için kabuğun her yerini bir tabaka rendeden geçirin. Rendelerkenlezzetin ve güzel kokunun da kabuğunda olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle beyazı çıkmadan rendeleme işlemini bırakın. Bıçak yardımıyla turuncun kabuğunu dilimleyin ve soyun. Kabukların içinin beyaz kısımlarını ayırın. Kabukları rulo şeklinde kıvırın ve bir iğne yardımıyla naylon ipe dizin. Arzu ederseniz tek tek kürdan ile de tutturabilirsiniz. Turunç kabuklarının acısının alınması için 4-5 kez su değiştirerek kaynatın. Suyun rengi saf hale geldiğinde turunç kabuklarındaki acılık azalmış demektir. Daha sonra yine ılık suya koyun ve 2 gün boyunca suyunu arada bir değiştirerek bekletin.

Derin bir tencerenin içerisine su, meyve suyu ile şekeri boşaltın ve kıvama gelene kadar kaynatın. İçerisine sudan çıkarttığınız turunç kabuklarını ipten ayırarak atın. Pişene kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Aşağı yukarı 1 saatte pişmektedir. Çok kaynatırsanız kabuklar erir ve görüntüsü kötü olabilir. Ocağın altını kapatmadan evvel limon suyu ya da limon tuzunu da ilave edin ve yaklaşık 15 dakika daha kaynatarak ocağın altını kapatın. Turunç kabuğu reçeliniz hazır. Eğer uzun süre saklamak isterseniz henüz ilk sıcağı bile çıkmadan kavanozlara bölün ve ağzını iyice sıkarak ters çevirin. Bu şekilde bir gece bekletin. Kapakların üzeri çökmüş ise tutmuş demektir. Serin ve kuru yerde muhafaza edin.

Şimdiden afiyet olsun.
" } ] }