{ "title": "Turunç Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/turunc-receli.jpg", "date": "19.01.2024 12:31:19", "author": "ali haydar şahin", "article": [ { "article": "Turunç Reçeli, Turunç Akdeniz'e kıyısı olan bütün ülkelerde ve Güneydoğu Asya kıyılarında yetişen bu meyve rengi ve şekli ile portakala benzer ancak acımsı tadı ile portakaldan ayrılır. Bu meyve turunçgiller (Portakal, mandalina, limon, greyfurt) ailesine mensuptur ve kışın yapraklarını dökmez. Turunç Reçeli, portakala benzeyen Akdeniz meyvesi olan turunç ile yapılan ve genellikle kahvaltılarda tercih edilen bir reçeldir.

Trunç Reçeli İçin Malzemeleri
Turunç Reçeli Nasıl Yapılır?

Turunçların kabukları en dış yüzeyi ince bir tabaka şeklinde rendelenir. Bu sayede dış yüzeyde bulunan asit ve ekşiliğin geçmesi sağlanır ancak dış kabuğun tamamı rendelenmemelidir çünkü bu kabuk reçele aroma katmaktadır. Turunçlar yıkanıp uzunlamasına eşit parçalara bölünür ve kabukları portakal soyar gibi soyulur. Rulo şeklinde sarılan turunç kabukları yorgan iğnesi ile rulolar açılmayacak şekilde ipe dizilir ve ipler sıkıca düğümlenir. İpe dizilen turunç kabukları büyük bir tencere içinde yaklaşık yirmi dakika kaynatılarak haşlanır.

Yumuşayan turunç kabukları kaynar sudan alınarak üzerini basacak kadar soğuk suyun içerisinde bir müddet bekletilir. Soğuk suda bekletme işlemi su her gün değiştirilerek yaklaşık üç gün boyunca devam eder ve böylece kabukların acı tadı giderilmiş olur. Suda bekletme işleminin ardından kabuklar yıkanarak şeker ve suyun olduğu tencereye koyulur. Kabuklar tencereye alınmadan önce şeker ve suyun kaynaması gerekmektedir. Turunç kabukları şerbetin içinde kısık ateşte yaklaşık 40-50 dakika kaynatılır. Şerbet akıcılığını kaybedene yani reçel kıvamını alıncaya kadar kaynatma işlemi devam eder. Kıvama gelen reçelin üzerine limon suyu ve limon tuzu da ilave edilerek bu şekilde yaklaşık beş dakika daha kaynatılır. Ilıyan reçel üzerine kâğıt peçete konularak üzerinde biriken köpük alınır. Reçel soğuduktan sonra ipleri çıkarılarak kavanozlara yerleştirilir. Reçeli ağzı kapalı ve serin bir yerde muhafaza etmekte fayda vardır.

Turunç Reçeli Yapımında Püf Noktalar
" } ] }