{ "title": "Üzüm Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/uzum-receli.jpg", "date": "20.01.2024 00:58:20", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Üzüm Reçeli, Üzüm genel olarak Türkiye'de yetişme alanı en yaygın olan ve yetişme miktarı açısından en fazla olarak üretimi yapılan bir meyve türüdür. Bu meyve soğuğa karşı olarak olukça dayanıklı bir meyvedir. Bu meyve, meyve ve atıştırmalık çerez niyetine tüketildiği gibi şarap ve bu reçelin yapımında da ana madde olarak kullanılır. Bu meyve dışarıya ihraç edilerek de bazı türden şaraplar ve üzüm reçeli yapımında kullanılır. Üzüm özellikle eğe bölgesi, Marmara bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Eğe bölgesinde İzmir ve Manisa da yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu'da yüksek kesimlerde de sıcaklık düşük olduğundan dolayı ve Karadeniz kıyılarında da fazla nemden ve güneşlenmenin az olduğundan dolayı yetiştirilemez. Üzüm reçeli anneannelerimizin ve annelerimizin bizlere eski zamanlardan beri kahvaltılarda yememiz için yapmış olduğu bir reçel türüdür. Yapılmakta olan bu üzüm reçeli genel olarak herkes tarafından rağbet görmekte olup lezzetle tüketilmektedir.

Üzüm reçeli organik olarak yapıldığında daha sağlıklı bir yiyecek olarak oluşum göstermektedir. Tabi ki bizlerde yapılmakta olan bu üzüm reçelini lezzetle yeriz ve sofralarımızdan eksik etmeyiz. Üzüm reçeli çok önemli olan bir vitamin kaynağıdır. Bu reçel içeriğinde B1 ve B2 vitaminleri barındırır, içeriğinde çeşitli mineraller ve potasyum barındırmaktadır. Üzümün çekirdeklerinde ise antioksidan maddesi bulunmaktadır. Üzüm reçelinin bu özelliği sayesinde kansere karşı anti kanserojen etki oluşmaktadır. Üzüm reçeli yapılmakta olan araştırmalara göre ateşli hastalıklar ve vücutta oluşmakta olan tuz eksikliklerini gidermek için kullanılır, böbrek rahatsızlıklarını ve karaciğer rahatsızlıklarının oluşumlarını önlemek için üzüm reçeli tüketilir. Yapılan bu reçel ideal bir diyet besini olarak bilinir ve araştırmalara göre üzümün oluşturduğu düşük kalori ve içeriğinde oluşan yağ ve proteinden dolayı iyi bir diyet besini olduğu kanıtlanmıştır. Üzüm reçeli tansiyonu düşürücü etkisi vardır ve tansiyon hastaları tarafından tüketilmesi uygun görülmektedir. Üzüm reçeli iyi bir protein kaynağıdır. Üzüm reçeli genel olarak bilinmekte olan reçel türlerinden birisi olup vücuda oldukça faydalı bir yiyecek türüdür. Üzüm reçeli tahmin edildiği gibi bir reçel olmadığı için köpük toplamaz fakat köpük toplar ise eğer bu köpük hemen alınmalıdır.

Üzüm reçeli yapımında gereken malzemeleri
Üzüm reçeli nasıl yapılır?

Doğal olarak bahçemizde toplamış olduğumuz üzümleri bolca su ile yıkayıp, çöplerinden güzelce ayıralım. Bol su ile yıkanmış olan bu üzümleri ocaktaki tencereye koyalım ve suyu tenceredeki üzümlerin üzerine ekleyelim ve ardından da toz şekeri ekleyelim. Sonrasında üzümleri tencerede bir gün şekerini iyice alması için dinlenmeye bırakalım. Sonrasında dinlenmiş olan bu üzümleri ocağa koyalım ve ocağın altını yakalım. Kısık ateşte pişirmeye bırakalım. Köpük olmayan bir reçel olduğu için bu reçeli dakika kadar ocakta kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Aksi taktirde köpük oluşmasında ise köpüğü üzerinden alıp üzümlerin kaynamasını tekrardan sağlayalım. Kaynamakta olan üzümlerin renkleri koyulaşmaya yakın bir kâseye bir yemek kaşığı yardımı ile biraz alıp kontrol edelim. Yalnız kaşık ıslak ve nemli olmamalıdır. Çünkü kaşık ıslak olur ise eğer yapılan reçel ekşir ve bu emekler boşa gider. Kaynatılan reçel fazla olarak koyulaşmadan limon suyunu ekleyip ocaktan birkaç dakika sonra alınır ve daha sonra vanilya eklenir ve soğumaya bırakılır. Reçel birkaç saat dinlendikten sonra kıvamına gelince hazır duruma gelmiş olur.

Afiyet olsun.
" } ] }