{ "title": "Üzüm Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/uzum-receli.jpg", "date": "20.01.2024 00:58:20", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Üzüm Reçeli, Üzüm genel olarak Türkiye'de yetişme alanı en yaygın olan ve yetişme miktarı açısından en fazla olarak üretimi yapılan bir meyve türüdür. Bu meyve soğuğa karşı olarak olukça dayanıklı bir meyvedir. Bu meyve, meyve ve atıştırmalık çerez niyetine tüketildiği gibi şarap ve bu reçelin yapımında da ana madde olarak kullanılır. Bu meyve dışarıya ihraç edilerek de bazı türden şaraplar ve üzüm reçeli yapımında kullanılır. Üzüm özellikle eğe bölgesi, Marmara bölgesi, İç Anadolu bölgesi, Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetişmektedir. Eğe bölgesinde İzmir ve Manisa da yetiştirilmektedir. Doğu Anadolu'da yüksek kesimlerde de sıcaklık düşük olduğundan dolayı ve Karadeniz kıyılarında da fazla nemden ve güneşlenmenin az olduğundan dolayı yetiştirilemez. Üzüm reçeli anneannelerimizin ve annelerimizin bizlere eski zamanlardan beri kahvaltılarda yememiz için yapmış olduğu bir reçel türüdür. Yapılmakta olan bu üzüm reçeli genel olarak herkes tarafından rağbet görmekte olup lezzetle tüketilmektedir.