{ "title": "Yabani İncir Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/yabani-incir-receli.jpg", "date": "19.01.2024 00:05:03", "author": "ayşe yeşilcan", "article": [ { "article": "
Yabani İncir Reçeli, genellikle Aydın ili ve çevresinde yapılan bir reçel türüdür. Sadece Aydın da değil yurdumuzun her bölgesinde yapılmaktadır. Yapılışı her yörede neredeyse aynıdır fakat bazı yörelerde gıda boyası ve bazı katkı maddeleri eklenerek orjinalliği bozulmaktadır. Bol miktarda şeker olduğu için diğer reçel türlerinde olduğu gibi kalori değeri yüksek bir reçel türüdür.

Yabani incir reçeli sadece kahvaltıda tüketilen bir reçel türü değildir. Aynı zamanda sütlü tatlıların da bütünleyicilerinden bir tanesidir diyebiliriz. Bu ürünün orijinal yapımında yalnızca pancar şekeri ve su kullanılarak bir bütünlük oluşturulmaktadır.

Bu reçel türü herkesin bildiği incirin küçük olan halinden değil, erkek incir olarak bilinen yabani incir kullanılarak yapılmaktadır. İki türlüsü yapılmaktadır. Kabukları soyularak marmelat şeklinde yapılan ve kabukları soyulmadan yapılan. Bu reçel türü için küçük yabani incirler tercih edilmeli çünkü incirin içerisindeki çekirdekler de büyüdüğü için yerken ağza sert bir doku takılmaktadır.

Yabani İncir Reçelinin Malzemeleri
Yabani İncir Reçeli Nasıl Yapılır?

İlk olarak 100 adet incirin kabukları soyulmalıdır. Bu incirler soyulurken muhakkak eldivenden yardım alınmalıdır. Bu yabani incirlerin içinden çıkan süte benzeyen fakat yapışkan olana sıvı madde parmaklara ve ele yapışır ve parmaklarda yanma hissi oluşturur. Bu risk altına girmemek için muhakkak eldiven kullanımı tercih edilmelidir. Kabukları soyma işlemi bitince işin büyük bölümünü hallettiğimiz söylenebilir. Soyulmuş haldeki incirler yıkanır ve içi su dolu ayrı bir kaba alınır. İçinde yabani incirlerin bulunduğu kabın içerisine yaklaşık yarım çay kaşığı kadar göz taşı atılır ve karıştırılır. Yabani incirler içinde göz taşı bulunan bu suda 10-15 dakika bekletilir. Göz taşı olarak bilinen bakır sülfat, ağaçlara ve asmalarda kullanılmaktadır. Genellikle zirai ilaç satılan mekanlardan temin edilebilir. Göz taşı çok az miktarda kullanıldığı için pek zararlı değildir. Bu suda bekletme işleminin amacı, yabani incirler şerbette kaynarken parlak ve yeşil renk alsınlar diyedir.

Yabani incirlerin suda bekletilme işlemi bittikten sonra tekrar yıkanır. İlk haşlama için su dolu bir kaba alınır. İncirler kaynamaya başladıktan sonra tekrar 5-6 dakika daha haşlanır. Bu süreçte tencerenin kenar kısmına yabani incirin sütü yapışır ve yeşilimsi olarak tabir edilen bir katman oluşur. Bu sebepten ötürü çok kaliteli bir tencere tercih edilmemelidir. İlk haşlamanın tenceredeki suyu dökülür ve tencerenin kenar kısımları iyice temizlenip tekrar su konularak incirler bir kez daha kaynadıktan sonra 5-6 dakika kaynamalıdır. Bu işlemde bittikten sonra su tekrar süzülür ve incirler soğuk sudan geçirilerek soğutmak amaçlı bir köşeye alınır. İncirler birazcık soğumaya başlayınca tek tek zedelemeden sıkılarak içerisindeki su boşaltılmalıdır. Bu aşamada incirler biraz şekil kaybına uğrarlar ama şerbetle buluştukları vakit tekrar kendini toplayacaklar ve eski hallerine döneceklerdir. İncirlerin içinde hiç su kalmaması çok önemlidir. Reçelin yapılacağı tencereye şeker ve su koyularak kaynatılmalı ve kaynamaya başladıktan sonra 3-5 dakika kadar sonra yabani incirlerde eklenmelidir. Orta ısıdaki ocakta tahmini 15 dakika içerisinde yabani incirler içine şerbeti alıp şişeceklerdir ve bu aşamada reçele dönüşürler. Bu aşamada limon suyu eklenmelidir. Şeker oranı fazla olduğu için daha sonrasında reçelin şekerlenme sorununu önlemek için limon suyu ilavesi son derece önemlidir. Yabani incir reçelini ocaktan aldıktan sonra fındık ilavesi yapılmalıdır. Fındık ilavesi yapıldıktan sonra soğutularak tüketilebilir.

Afiyet Olsun.
" } ] }