{ "title": "Yeşil Ceviz Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/yesil-ceviz-receli.jpg", "date": "18.01.2024 22:23:22", "author": "Yonca korkmaz", "article": [ { "article": "Yeşil ceviz reçeli, cevizin anavatanı olan Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde ceviz reçeli üretimine başlanmış ve ününü duymayan kalmamıştır. Adilcevaz'daki ceviz reçelinin ünü ülke sınırlarını aşmıştır. Ceviz reçeli Adilcevaz da üretilip tüm yurda ihraç edilmeye başlanmıştır. Lüks restoranların kahvaltı sofralarında eksik etmediği reçellerden biridir. Ayrıca Adilcevaz'daki ceviz reçelleri Katar, Dubai, Almanya, İran, Irak ve İngiltere gibi ülkelere de ihraç edilmektedir. Faydaları saymakla bitmeyecek olan ceviz reçeli ülke içinde ve ülke dışında oldukça rağbet görüyor. Yapımı hayli zorlu olan ceviz reçeli cevizler tam olgunlaşmadan bahar aylarında tek tek elle toplanarak yapılıyor. Ceviz reçelinin faydalarından bazılarına bakacak olursak, bunlar, ceviz reçeli hücreleri yeniliyor, beyin hücrelerini geliştiriyor, vücuda maksimum enerji sağlıyor, kötü kolesterolü düşürüyor, sindirim sistemini çalıştırarak kabızlığı önlüyor, guatıra, astım ve bronşite iyi geliyor. Özellikle çocuklarda kemik ve zekâ gelişimine iyi geliyor. İnsan psikolojisine de iyi geldiği söyleniyor sinir sistemini rahatlatacak etkiyle öfke kontrolünde yardımcı oluyor.

Yeşil ceviz reçeli tarifi için gerekli malzemeler
Kireç kaymağı için gerekli malzemeler
Yeşil ceviz reçeli nasıl yapılır?

Reçel yapımına öncelikle kireç kaymağını yaparak başlıyoruz. Sönmemiş kireç derin bir tencereye alınıp üzerine on litre kadar su yavaş yavaş ilave edilir ve bir yandan da karıştırılır. Kirecin dibe çökmesi için bir gece bekletilir. Ertesi gün suyu dikkatlice süzülür. Kireçli kısım atılacak ve elde edilen su kireç kaymağı olarak kullanılacaktır. Bu suyu bir kenara alıp cevizleri çok ince bir tabaka halinde soymaya başlıyoruz. Cevizlerin tamamını soyduktan sonra derin bir kaba alıp üzerini su ile dolduruyoruz. Her gün suyunu değiştirerek on beş gün boyunca suda bekletiyoruz. On beş günün sonunda cevizleri kireç kaymağının içine bırakıp yaklaşık beş saat bekletiyoruz. Beş saat beklettikten sonra cevizleri çıkarıp iyice yıkıyoruz ve kireçten arındırıyoruz. Üzerine bıçakla küçük delikler açın.

Ayrı bir tencerede su kaynatıp kaynayan suyun içerisine cevizleri atalım ve beş dakika bekletip cevizleri çıkarıp soğuk suya tutalım. Tekrar su kaynatıp bu işlemi dört kez tekrarlayalım. Sonuncuda cevizleri tekrar iyice yıkayalım. Hiç kireç kalmamalı. Son olarak tekrar suyu kaynatıp cevizleri içine atın ve kırk dakika kadar yumuşayıncaya kadar pişirin. Ayrı bir tencereye bir kilo şeker ve iki su bardağı suyu alın iyice kaynatın cevizleri de ilave edin, cevizler ile karanfilleri de ekleyin ve kaynamaya bırakın. Koyu reçel kıvamına gelene kadar pişirin kıvamı olunca limon suyunu da ekleyip beş dakika daha pişirin. Beş dakika sonra ocaktan alın ve soğumaya bırakın soğuyunca cam kavanozlara ekleyin ve kapağını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin.
" } ] }