{ "title": "Yeşil İncir Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/yesil-incir-receli-8448.jpg", "date": "20.01.2024 11:58:12", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Yeşil incir reçelinin yapılması oldukça zaman almasına ve emek harcanmasına rağmen çok lezzetli olmasından dolayı yapılan tüm uğraşlara kesinlikle değmektedir. Yeşil incir genellikle nisan ve mayıs ayında bulunmaktadır. İlk yediğinizde farklı bir tadı olduğunu anlayacaksınız, biraz kestane şekerini andırmaktadır. Piştiği zaman eve harika bir koku yaymaktadır. Fakat yeşil incir reçelinin yapılışı oldukça zahmetlidir, aşağıda yapılışı ve yaparken püf noktaları yer almaktadır.

Yeşil incir reçeli için gerekli malzemeler
Yeşil incir reçeli tarifi nasıl yapılır?

Yeşil incirlerin öncelikle kabukları incecik soyulup çubuk bölümlerinin içindeki tohumları dikkatli bir şekilde çıkartılır ve daha sonra bol suyla yıkanır. Yeşil incirler yıkandıktan sonra derin bir tencereye alınarak üzeri kapanıncaya kadar su ilave ettikten sonra ocak üzerinde orta ateşte 15 dakika haşlanır ve haşlandıktan sonra suyu güzelce süzülür. Yeşil incirler tek tek elle incirlere zarar vermeden incirlerin suyu sıkılır ve bol soğuk suyun içine atılır. 3 veya 4 saat arayla suyu değiştirilir. Bu işlemin amacı yeşil incirlerin acı suyunun çıkması içindir. İki gün boyunca bu işlemi tekrarlamanız gerekir, biraz zor ve uğraştırıcı bir işlem olmasına rağmen yeşil incir reçelinin tadı çok lezzetli olmaktadır. Sonunda bu kadar zorluğa değmektedir.

Diğer tarafta şerbeti için su ve şekeri derin bir tencereye koyduktan sonra ocak üzerinde orta ateşte kaynatmaya başlayın. Kaynadıktan sonra suyunu sıktığınız yeşil incirleri şerbetin içine atın ve yaklaşık 25 -30 dakika kaynatın. Kıvam almaya başlayınca limon suyunu ve karanfili içerisine ekleyip 5 dakika daha kaynattıktan sonra altını tamamen kapatıp sıcakken kavanozlara doldurup kapağını sıkıca kapatıp ters çevirmeniz gerekir. Kavanozların üzerini bir sofra bezi ile örtün ve bir gece ters durumda yerinden kıpırdatmadan bekletin, daha sonra düz olarak istediğiniz yerde saklayabilirsiniz. Her kavanozda su ve tane miktarının eşit olmasına özen göstermelisiniz, bunun için önce taneleri sonra suyunu ekleyebilirsiniz. Ayrıca karanfil yerine kabuk tarçında kullanabilirsiniz.

Yeşil incir reçelinin püf noktalarından biri; incir renginin daha parlak olmasını istiyorsanız aktarlardan göztaşı alarak yeşil incirleri göztaşı ile kaynatabilirsiniz. Bu sayede yeşil incirler daha parlak olacaktır. Ayrıca yeşil incirlerin kabuklarını soyarken eldiven kullanmanızda fayda vardır, çünkü içerisindeki sütten dolayı eller yanmaktadır.

Afiyet olsun.
" } ] }