{ "title": "Zencefil Reçeli", "image": "https://www.recel.gen.tr/images/zencefil-receli-6226.jpg", "date": "21.01.2024 03:39:37", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Zencefil reçeli, özellikle zencefil tropik bölgelerde yetişen bir bitki türüdür. Görüntü itibariyle yer elmasını andıran bir görüntüye sahiptir. Neredeyse tüm dünya mutfaklarında olan ve genellikle baharat olarak kullanılan bir bitkidir. Ayrıca tıbbi alanlarda da çok fazla kullanılmaktadır. Alternatif tıpta oldukça fazla kullanılan zencefil baş ağrısına, mide rahatsızlıklarına çok iyi gelmektedir. Özellikle yapılan araştırmalar kanser tedavisi sürecinde kullanılmasının katkısı olacağına dair bilimsel araştırmalar mevcuttur. Her alanda kullanılabilen mucize bitkiden gazoz, reçel, şarap ve turşu üretimleri yapılmaktadır. Diğer taraftan sofalarımıza koyacağımız, misafirlerinize sunabileceğiniz ve çocuklara da sevdireceğiniz zencefil reçelinin yapımı da oldukça kolay ve pratiktir. Yapımının kolay olmasının yanında çok lezzetli bir tadı vardır.

Zencefil reçeli tarifi için gerekli malzemeler
Zencefil reçeli Nasıl Yapılır?

İlk önce taze zencefilin kabuklarını çok ince olmak üzere güzelce soyun. Soyduktan sonra küçük olmak şartı ile istediğiniz şekillerde doğrayın. Derin bir tencere içine 6 su bardağı suyu koyarak üzerine doğradığımız zencefil tanelerini ilave edin. 15 veya 20 dakika kaynattıktan sonra 3 su bardağı şekeri ve kabuk tarçınları ilave edin. İyice tüm malzemeleri karıştırdıktan sonra ocak üzerinde orta ateşte kaynatmaya bırakın. Zencefilin rengi parlak bir renge dönene kadar ve şerbetin kıvamı koyulaşıncaya kadar kaynatmaya devam edin. Zencefil taneciklerinin şeffaf olması önemli bu nedenle şerbetin suyu yeterli gelmez ise tekrar sıcak su ilave edebilirsiniz. Pişmesine 10 dakika kala limon suyunu ya da tercihe göre limon tuzunu ekleyebilirsiniz. Piştikten sonra ocak üzerinden alıp sıcak sıcak kavanozlara koyup, kapağını sıkıca kapatıp ters çevirmelisiniz. Bir gün boyunca hareket ettirmeden ters olarak bekletmelisiniz. Üzerini bir örtü ile mutlaka kapatmalısınız. Bir gün sonunda düz olarak serin, kuru ve karanlık bir yerde saklamanız tavsiye edilmektedir. Tüm sevdiklerinizle ve ailenizle paylaşabileceğiniz zencefil reçelini afiyetle yiyebilirsiniz.

Not; zencefil reçelini veya bir başka reçel yaparken kıvamını anlamak için reçelin altını kısın veya kapatın bir çorba kaşığı kadar bir tabağa alarak buzdolabında birkaç dakika bekletin kıvamı istediğiniz gibi ise ocakta pişirmeye devam etmeyin eğer sulu ise biraz daha kaynatabilirsiniz, istediğiniz kıvama ulaşınca ocaktan alabilirsiniz.
" } ] }