Balkabağı Reçeli
Balkabağı reçeli; mutlaka denemeniz gereken bir lezzettir. Kabak benim en sevdiğim besindir. Çok faydalı olduğunu duyduktan sonra daha fazla tüketmeye başladım. Günümüzde balkabağının sadece bildiğimiz klasik tatlısı değil yaş pastası, mozaik pastası v. B. Yapılmaktadır. Tatlı denilince çoğumuz için akan sular durur. Tabi şunu belirtmeden de geçemeyeceğim içerisinde şeker olan her şey benim için çok lezzetlidir.
Eğer sizlerde benim gibi iyi bir kabak severseniz oldukça yararlı bir besin olan balkabağı ile yapılan reçel tarifini de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Böylece bildiğiniz reçel tariflerinin içerisine bir yenisini daha eklemiş olursunuz. Şimdiden herkese kolay gelsin.
Balkabağı reçelinin için gerekli malzemeler- 2 kilo toz şeker,
- 2 litre kaynar su,
- 2 kilo kabukları soyularak doğranmış balkabağı,
- 2 tane karanfil,
- 1 parmak büyüklüğünde kabuk tarçın,
- Yarım limon suyu ya da bir tatlı kaşığı limon tuzu,
- 250 gr. Sönmemiş halde kireç,
- Yaklaşık 3 litre su
Balkabağı Reçeli Nasıl Yapılır?
Balkabağı reçelinin yapımına bir gün önceden başlanılması gerekir. Benim vereceğim tarif Akdeniz yöresine aittir. Kireç kullanılmasının sebebi ise kabağın yumuşak bir meyve olmasındandır. Kireç sayesinde kabağın dışının sertleşerek daha lezzetli olması sağlanmaktadır. Sağlığa zararı bulunmadığından gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz. Bunun için derin bir tencerenin içerisinde 3 litre su ile kireci iyice açın ve bir gece bekletin.
Oluşan kaymak görünümündeki kısmı atın. Dibine çöken tortuyu sakın suya karıştırmayın. Durgun kireçli suyu üzerinden derin bir kaba alın. Daha önceden küçük küçük dilimlediğiniz kabakları bu kireç suyunun üzerine boşaltın ve yaklaşık 20 saat kireçli suda bekletin. Daha sonra kabakları kireçden temizlendiğine emin olana kadar yıkayın. Üzerine su doldurarak bir kenarda bekletin.
Ayrı bir tencereye şeker ile 2 litre sıcak suyu koyun ve kısık ateşte kaynatın. İçerisine karanfil, kabuk tarçın ve yaklaşık 2 saat temiz suda bekletilen kabakları da ilave edin. Kısık ateşte kabaklar pişip reçel kıvama gelene kadar kaynatın. Pişme derecesi kabağın cinsine göre değişir ama kabakların kıtır olacağını unutmayın. Reçeliniz kıvama geldiğinde ocağın altını kapatmadan evvel limon suyu ya da limon tuzunu ekleyin. Bir taşım kaynatıp altını kapatın. Eğer balkabağı reçelinizi uzun süre saklamak isterseniz küçük kavanozlara koyun. Ayrıca ocağı kapatır kapatmaz kavanozlara boşaltın ve ağzını iyice kapatarak ters çevirin. Şimdiden herkese afiyet olsun.
19.01.2024 18:49:30
Balkabağı Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|