Kiraz Reçeli Kiraz reçeli, eşsiz lezzetiyle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden biridir. Kiraz reçeli, özellikle kahvaltıda sıkça tüketilen reçeller arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara göre, dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde kahvaltı sofralarının baş tacıdır. Güzel bir kiraz reçelinin püf noktalarından en önemlisi, ana malzeme olan kirazın kendi yöresinden tedarik edilmesidir. Çünkü en iyi yetiştiği yerden elde edilen kiraz ile herhangi bir yerden elde edilen kirazla yapılan reçelin kıyas edilemeyeceği açıktır. Reçel Yapımında Kullanılacak Malzemeler
Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır? Kiraz reçelinin yapımına başlamadan önce, kirazların özellikle son zamanlarda yapılan festivallerle adını sıkça duyuran Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinden tedarik edilmesi tavsiye edilir. Kiraz reçelinin yapımına geldiğimizde, öncelikle arzu ettiğiniz miktarda aldığınız kirazları çok temiz bir şekilde yıkayınız. Kirazlar yıkandıktan sonra sapları mutlaka çıkarılmalıdır çünkü sapları reçelin tadını kolayca bozabilmektedir. Çengelli iğne ile çekirdekleri çıkarılarak kirazlar bir sonraki aşamaya hazırlanır. Bir sonraki aşamada ise bütün kirazlar eksiksiz olarak bir tencereye alınıp üzerine toz şeker dökülür. Toz şekerin miktarı kiraz miktarına göre değişmektedir; genellikle 1 kilogram toz şeker kullanılmaktadır. Toz şeker döküldükten sonra tencere buzdolabında yaklaşık 24 saat bekletilir. Bu bekletme süresi sonunda şeker tencerenin içinde erimiş olup, kirazların ise suyunu saldığı görülecektir. Kirazlar iyice suyunu saldıktan sonra ocağa alınırlar. Kaynayıncaya kadar bekletilir ve ardından altı kısılır. Üzerinde biriken köpükler büyük bir hassasiyetle alınır. Başlangıçta 1 kaşık tereyağı atarsanız bu işlemde köpükleri almak zorunda kalmazsınız çünkü köpüğe rastlamazsınız. Reçel tam kıvamını alana kadar ocakta bekletilir. Ocaktan kaldırılmaya yakın, içine yaklaşık 2-3 limonun suyu dökülür. Yaklaşık 10-15 dakika daha kaynatıp reçel ocaktan alınır. Çok önemli bir nokta ise, reçelin sıcak sıcak iken kavanozlara konulması gerektiğidir. Sıcak konulduktan sonra kapağı asla kapatılmamalıdır. Reçel kavanozun içinde soğuduktan sonra kapağı kapatılarak beklemeye alınmalıdır. Yukarıda belirtilen tarifin aşamaları eksiksiz olarak yapıldığında, eşsiz bir kiraz reçeli yapacağınızdan hiç şüpheniz olmamalıdır. Bazı aşamalar yöreden yöreye çok farklı olmasa da birkaç detay bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Siz de kendi damak zevkinize göre tarifte çeşitli değişiklikler yaparak damak tadınıza en uygun tadı bulabilirsiniz. |