Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Kiraz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerindendir kiraz reçeli. Güzel kiraz reçelinin püf noktalarından en önemlisi ana malzeme olan kirazın kendi yöresinden tedarik edilmesidir. Çünkü en iyi yetiştiği yerden elde edilen kiraz ile herhangi bir yerden elde edilen kirazla yapılan reçelin kıyas edilemeyeceği aşikardır.

Reçel yapımında kullanılacak malzemelerimiz
  • 700 gram kiraz
  • 2 adet limon
  • 1 kaşık tereyağı
  • Yarım litre su
Kiraz reçeli nasıl yapılır?

Kirazın özellikle son zamanlarda yapılan festivallerle adını sıkça duyuran Malatya'nın Yeşilyurt ilçesi kiraz tedarik edilmek için biçilmiş bir yerdir. Kiraz reçelinin yapımına geldiğimiz zaman ise öncelikli olarak arzu ettiğiniz miktarda aldığınız kirazları çok temiz bir şekilde yıkayınız. Kirazlar yıkandıktan sonra sapları mutlaka çıkarılmalıdır çünkü sapları reçelin tadını kolayca bozabilmektedir. Çengelli iğne ile çekirdekleri çıkarılarak kirazlar bir sonraki aşamaya hazırlanır.

Bir sonraki aşamada ise bütün kirazlar eksiksiz olarak bir tencereye alınıp üzerine toz şeker dökülür. Toz şekerin miktarı kiraz miktarına göre değişmektedir. Toz şeker döküldükten sonra tencere buzdolabında yaklaşık 24 saat bekletilir. Bu bekletildikten sonra şeker tencerenin içinde erimiş olup kirazların ise suyunu saldığı görülecektir. Kirazlar iyice suyunu saldıktan sonra ocağa alınırlar. Kaynayıncaya kadar bekletilir ve altı kısılır ve üzerinde biriken köpükler büyük bir hassasiyetle alınır. Başlangıçta 1 kaşık tereyağı atarsanız bu işlemde köpükleri almak zorunda kalmazsınız çünkü köpüğe rastlayamazsınız bu işlemden sonra.

Reçel tam kıvamını alana kadar ocakta bekletilir. Ocaktan kaldırılmaya yakın içine yaklaşık 2-3 limonun suyu dökülür. Yaklaşık 10-15 dakika daha kaynatıp reçelimiz ocaktan alınır. Çok önemli bir nokta ise sıcak sıcak iken kavanozlara konulmalıdır reçel. Sıcak konulduktan sonra kapağı asla kapatılmamalıdır. Reçel kavanozun içinde soğuduktan sonra kapağı kapatılarak beklemeye alınmalıdır. Yukarıda belirtilen tarifin aşamaları eksiksiz olarak yapıldığında eşsiz bir kiraz reçeli yapacağınızdan hiç şüpheniz olmamalıdır. Bazı aşamalar yöreden yöreye çok farklı olmasa da birkaç detay bakımından farklılıklar gösterebilmektedir. Siz de kendi damak zevkinize göre tarifte çeşitli değişiklikler yaparak damak tadınıza en uygun tadı bulabilirsiniz.

Kiraz Reçeli Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Reçel Nasıl Yapılır?

Reçel Nasıl Yapılır?

Editörün Seçtiği

Kabak Reçeli Kireç

Kabak Reçeli Kireç

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Zeytin Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Reçelli Kurabiye Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mandalina Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Şekersiz Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ham İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yeşil Erik Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Karpuz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Vişne Reçeli Nasıl Yapılır?

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kızılcık Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kuru İncir Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Ayva Reçeli Oktay Usta

Ayva Reçeli Oktay Usta

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kayısı Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Dut Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Elma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hamsi Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Kapari Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hurma Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Siyah Üzüm Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Alıç Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Diyet Reçel Yapımı

Diyet Reçel Yapımı

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Yaban Mersini Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Frambuaz Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Kaç Kalori?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Ayva Reçeli Nasıl Yapılır?

Reçel Neden Şekerlenir?

Reçel Neden Şekerlenir?

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Mantar Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Hünnap Reçeli Tarifi ve Malzemeleri

Instagram

  • galeri1
  • galeri2
  • galeri3
  • galeri4
  • galeri5
  • galeri6