Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları, içinde bulunduğumuz günler çileğin bol bulunduğu günler ve bu nedenle çilek reçeli yapmanın tam zamanı. Bu durumda her şey mevsiminde hazırlanırsa daha lezzetli olur sözünden yola çıkarak harika bir çilek reçeli hazırlayabiliriz. İster hemen tüketmek amacıyla ister kış için saklamak amacı ile hazırlanan çilek reçelimizi birkaç önemli püf noktasına da dikkat ederek hazırlarsak sevdiklerimiz ve kendimiz için mükemmel bir çilek reçeli ziyafeti çekebiliriz.
Şimdiden afiyet olsun dileklerimle.
Çilek Reçeli İçin Gerekli Malzemeleri
1 kg kokulu reçellik çilek
1 kg toz şeker
Yarım adet limon suyu
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır?
Çilek reçeli hazırlığımıza ilk olarak çilekleri ayıklayıp yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan çileklerin suyunu süzdürdükten sonra derin uygun bir tencereye alalım. Çileklerin üzerine 1 kg toz şekeri gezdirerek dökelim ve en az 8-10 saat kadar çilekler sulanıncaya kadar beklemeye bırakalım. En uygun zaman ise akşamdan sabaha kadar bekletilmesidir. Ardından şeker ilave edilen çilek sulandıktan sonra reçel tenceresini ocağa koyalım ve önce reçel kaynayıncaya kadar harlı ateşte reçel kaynadıktan sonra ise kısık ateşte kıvam alıncaya kadar kaynatmaya devam edelim. Bu esnada tencerenin üzerinde biriken köpükleri bir kaşık yardımıyla toplayarak alalım. Daha sonra kaynayarak kıvam alan çilek reçelimizin üzerine yarım adet limon suyu ilave ederek 5-6 dakika kadar daha kaynatarak reçelimizi ocaktan alalım.
Yaklaşık olarak reçelimizin kaynama süresi 20-25 dakika kaynadıktan sonra reçelin kıvamı ne çok sıvı ne de çok koyu bir kıvam alıyor. Ama reçelin kıvamını ayarlamak herkesin kendi damak tadına kalmış isterseniz daha sıvı isterseniz daha yoğun olarak reçelinizi hazırlayabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Çilek Reçeli Püf Noktaları
Kaynayan reçelin üzerinde biriken köpükleri toplamak yerine reçelin içine ufak bir miktar tereyağı eklemek reçeli çok daha parlak yapacaktır.
Reçeli kaynatırken özellikle derin ve geniş bir tencere kullanılmalıdır ve tencerenin kapağının da kesinlikle kapatılmaması gerekiyor. Çünkü kapak kapanırsa reçelin rengi kararır.
Reçel yaparken çelik tencere pişireceksek, ocağın altını kapatma süresini 5 dakika öncesine indirelim. Çünkü çelik tencerenin verdiği ısı yoğunluğu ile reçel kaynamaya devam edecektir. Yine ocağın altını kapattıktan sonra reçelin ilk sıcaklığının çıkmasını 5 dakika kadar bekledikten sonra reçelin kararmaması için başka bir kabın içine boşaltarak soğumasını bekleyelim.
Hazırlanan reçel hemen tüketilmeyerek kış için saklanacaksa reçeli ocaktan aldıktan yaklaşık 10 dakika kadar sonra sıcak sıcak kavanozlara doldurarak kapağının sıkıca kapatılarak kavanozun ters çevrilmesi gerekir. Çünkü reçel bu şekilde saklanırsa uzun zaman bozulma veya küflenme yapmadan kış boyu saklanabilir.
Ancak reçeli hemen yemeye başlayacaksak reçel iyice soğumadan kavanozun kapağını kapatmayalım. Aksi halde reçel küflenir.
Hazırlanan reçeli mümkün olduğu kadar az karıştırmaya özen gösterelim. Yoksa çilekler veya reçel yapılan hassas yumuşak meyveler ezilebilir.
Reçelin pişirme esnasında kesinlikle başından ayrılmamak gerekir. Çünkü reçel kaynarken sürekli köpüklenecektir ve bu köpüklerin toplanması oldukça önemlidir.
Unutulmaması gereken bir gerçek hazırlanan reçelin kıvamı ne kadar yoğun olursa dayanma süresinde oldukça fazla olur ve küflenme veya bozulma yaşanmaz.
Hazırlanan reçelin meyvesi ve şeker miktarı birebir eşit ölçülerde olmalıdır. Aksi halde şeker meyveden fazla olursa reçel mutlaka şekerlenecektir.
Özellikle iyi malzeme seçilerek ve püf noktalarına dikkat edilerek hazırlanan çilek reçeli görüntüsü ve lezzeti ile sizleri oldukça mutlu edecektir.
20.01.2024 08:06:50
Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
1 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli Nasıl Yapılır Püf Noktaları"
Merhaba, eşimin annesi köyden beş kilo kadar çilek getirdi ve ben bu çilekleri reçel yaparak değerlendirme istiyorum. Ancak geçen sene yaptığım çilek reçeli çok sulu olduğu için eşim de bende yiyemedik. Çilek reçeli yaptığım da kıvamı tutturmak için ne gibi püf noktalara dikkat etmeliyim? Başak . 31.10.2018 15:30:51
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024