Çilek Reçeli

Çilek reçeli, Çilek reçeli Türk toplumunda en çok sevilerek tüketilen reçellerden biridir. Özellikle çocukların en çok sevdiği reçellerdendir. Bu nedenle Çilek reçeli kahvaltıların vazgeçilmez reçelidir. Çok az malzeme ile kısa süre de yapılmaktadır. Fakat ince ayrıntılara uyulması gereken bir tariftir. Çilek reçeli kesinlik ile yerli çilek ile yapılmalıdır, aksi taktirde istenilen lezzet alınamayacaktır.
Yerli çilekler reçel için çok daha uygun ve lezzetlidir. Yerli çilek bulunduğu bölgeye göre mayıs, haziran, temmuz aylarında çıkmaktadır. Peki yerli çileği nasıl anlarız, yerli çilek küçük küçük olur ve çok güzel kokar. Kokusu iki metreden alınır. Çilek reçeli için böyle çilekler alınmalı ve küçük olmasına özen gösterilmelidir. Hem küçük olunca sunumu da daha şık olacaktır.

Çilek reçeli için gerekli malzemeler

  • İki kilo yerli küçük çilek
  • İki kilo toz şeker
  • Bir tane limon suyu veya iki çay kaşığı kadar limon tuzu
  • İçerisine koymak için kavanoz

Çilek reçeli nasıl yapılır?


Çilek reçelini yapmaya başlarken öncelikle çilekleri ayıklıyoruz içerisinde yumuşamış olan ezilmiş olanları ayırıyoruz. Daha sonra çilekleri bir süzgece alıp temizce yıkıyoruz. Süzgeçte süzülene kadar bekliyoruz. Daha sonra tek tek yapraklarını temizleyip bir kâğıt havlunun ya da temiz bir bezin üzerine alıyoruz ve iyice suyunun çekilmesini bekliyoruz. Suyu çekildikten sonra çilekleri derin bir tencereye alıp üzerine iki kilo toz şekeri ekleyip kapağını kapatıyoruz.
Bu şekilde bir gece dinlenmeye alıyoruz. Ertesi gün kapağını açtığımızda şekerin çözülmüş olduğunu göreceğiz. Bu şekilde ocağı açıp tencereyi üzerine alıyoruz. Orta ateşte reçeli pişmeye bırakıyoruz. Ara sıra karıştırarak kontrol ediyoruz. Kaynama aşamasında üzerine köpükler birikecektir bunları bir kaşık yardımı ile alıyoruz. Bu işlemi yapmamızdaki amaç reçelin tadında ekşime olmasın ve rengi berrak dursun diye. Aksi halde tadında ekşilik ve renginde bulanıklık olacaktır.

Reçel kaynamaya başladıktan yaklaşık yirmi dakika sonra kıvamını alacaktır. Ara ara karıştırarak kıvamını kontrol edebilirsiniz. Fakat karıştırırken çilekleri ezmeden karıştırmaya dikkat etmelisiniz. Reçelin kıvamını kontrol etmek için kaşıktaki akışına bakmalısınız hemen akıyorsa biraz daha kaynamaya ihtiyacı vardır. Yavaş bir şekilde akıyorsa olmuştur. Reçel istenilen kıvama gelince altı iyice kısılır ve bir limonun suyu sıkılıp reçele eklenir on dakika kadar da limon suyu ile kaynatılır. Reçelin kıvamı iyice koyulaşacaktır. İstediğiniz kıvama gelince ocaktan alıp bir kenara koyup ılımasını bekleyin.

Bu esnada kesinlikle içerisine su damlamasına ya da ıslak kaşık ile karıştırılmasına izin vermeyin aksi taktirde reçel ekşir. Tüm emekler de boşa gider. Reçel ılıyınca cam kavanozlara konulup ağzı sıkıca kapatılmalıdır. Fakat ağzının kapatılması için iyice soğumasını beklemelisiniz ki küf tutmasın. Çilek reçelinin kıvamını tutturmak biraz zordur ve tecrübe gerektirir bu nedenle tekrar tekrar yapmalısınız. Birkaç deneme sonrası en iyi kıvamı tutturmuş olacaksınız. Çilek reçelini yerken bir yemek kaşığının iki yüz elli kalori olduğunu bilmenizde de fayda var. Özellikle şeker hastaları, kilo sorunu olan hastaların tüketirken çok dikkatli olmaları gerekir.
21.01.2024 10:31:36
Çilek Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Çilek Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Çilek Reçeli"
İyi günler, ben erken yaşta evlendiğim için evde pek bir şey yapmayı öğrenmedim ama çocuklarım oldu onlar benden artık bir şeyler istiyor, okulda kahvaltıda çilek reçeli yemişler ve benden evde de yapmamı istiyorlar fakat nasıl yapılıyor ve malzemeleri nelerdir hiç bilmiyorum bilgisi lan yardımcı olabilir mi?
Tuğba . 26.10.2018 22:45:55

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024