Frambuaz Reçeli

Frambuaz Reçeli, Frambuaz (Ahududu) reçeli gerek görünümü ve gerekse kokusuyla herkes tarafından beğenilir. Frambuaz gülgiller familyasından olup, doğada iki yüze kadar çeşidi bulunur. Bu minicik meyve, tüm küçük taneye sahip meyvelerde olduğu gibi C vitamini yüklü, kansere karşı koruyucu antioksidan maddeler içermektedir. Ayrıca kalp ve damar hastalıkları gelişimini önlemeye yardımcı, östrojen hormonundan kaynaklanan özellikle meme tümörleri oluşumunu engelleyici, karaciğer, mide ve özellikle kalın bağırsak rahatsızlıklarında da risk azaltıcı ve iltihap önleyici (Anti enflamatuvar) olarak karşımıza çıkar.
Bu kadar faydalı olan bir meyveyi farklı şekillerde tüketmek ve uzun süre muhafazasını sağlayabilmek için, yaklaşık 30 dakika gibi bir zamanda yapılan frambuaz reçeli çok başarılı bir yöntem olacaktır.

Ancak tarife geçmeden önce daha iyi bir kıvam elde etmek ve yapılan reçeli daha uzun süre saklayabilmek için kullanılan, "pektin" adı verilen bir maddeden bahsetmek, reçellerde bu maddeyi kullanmak isteyenler için faydalı olacaktır. Normalde market raflarında yer alan reçellerin ev yapımına oranla çok daha yoğun kıvamlı olduğu görülmektedir. Bu koyulu, üretim esnasında eklenen pektin maddesinden gelir. Çoğu meyve yapısında pektin ve asit doğal olarak mevcuttur. Bu nedenle şeker eklenerek kaynatıldığında jelimsi kıvam izlenir. Ancak doğal yapısında yeterli pektin içermeyen bazı meyvelerden yapılan reçellerde ayrıca eklenecek pektin, istenen kıvama ulaşılmasını sağlar.
Doğal yollardan yapılabilen limon pektininden bir miktar ekleyerek, biraz daha kıvamlı bir reçel elde edilebilir.

Limon Pektini Nasıl Yapılır?


Yaklaşık 15 tane limonun sarı kabuğu soyularak meyveyi kaplayan beyaz kısım rendelenerek çıkarılır ve bir kaba alınır. Bu işlemden 0,225 gram kadar beyaz kısım elde edilebilir. Ardından 4.5 çorba kaşığı limon suyu eklenerek 1 saat süreyle ılık bir yerde bekletilir. Bu karışıma 0,5 litre su eklenip bir saat süreyle dinlendirilir. Oluşan karışım on dakika kaynatılarak tülbentten süzülür ve daha önce kaynatılarak sterilize edilmiş bir kavanoza konur. Bu karışımdan reçel yapılacak meyvenin cinsine ve koyulaşma durumuna göre az miktarlarda eklenerek daha iyi sonuçlar alınabilir.

Frambuaz Reçeli İçin Malzemeleri

  • Bir kilo frambuaz,
  • Bir limonun suyu
  • 1 kilo şeker

Frambuaz Reçeli Nasıl Yapılır?


Bu reçelde bire bir ölçü kullanılır. Reçel yapımına başlanmadan önce reçelin saklanacağı kavanozlar sterilize edilmeli ve iyice kuruması sağlanmalıdır. Ayrıca dondurucuya reçelin kıvamını kontrol etmede kullanmak amacıyla boş bir tabak konulmalıdır. Bir tencereye iyice yıkanan ahududular ve limon suyu eklenerek kısık ateşte pişirilirken, aynı anda patates eziciyle püre haline getirilir ve 5 dakika pişirilir. Daha sonra tel süzgece alınarak, tahta kaşıkla süzgeçte sadece tohumlar kalacak şekilde ezilir. Çıkan su ve posa tencereye alınarak şeker eklenir ve 5 dakika hızlıca kaynatılır. Dondurucuda soğutulmuş tabağa biraz reçel konulur. Reçel parmakla itildiğinde kırışıyor ise yeterli kıvamdadır, değilse 2 dakika daha kaynatılıp, istenirse bu esnada bir yemek kaşığı kadar limon pektini eklenir. Reçelin üstü kaymak tutmaması için soğurken sık sık karıştırılır ve kavanoza alınır. Frambuaz reçelinin güzel parlak rengi zamanla biraz kararır ancak bir yıl boyunca kapağı açılmadığı sürece saklanabilir. Kapağı açılırsa buzdolabında muhafaza edilmelidir.
20.01.2024 07:32:20
Frambuaz Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Frambuaz Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Frambuaz Reçeli"
Ben kahvaltılarımda çeşit çeşit reçeller tüketmeyi severim. Sağlıklı olmadı açısından da mevsiminde ben reçelleri kendim ihtiyacım kadarını yaparak afiyetle tüketirim. Frambuaz reçelini geçen hafta bir arkadaşımda tükettim ve çok hoşuma gitti. Daha önce yapmadığım bir reçel olduğu için mevsimi ne zamandır ce nasıl yapamam gerektiği hakkında bilgi verir misiniz?
Saadet . 29.10.2018 11:56:53

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024