Gelincik reçeli nasıl yapılır, İlkbahar geldiğinde Anadolu'nun çoğu bölgesinde değişik reçeller yapılmaya başlanır. Bunlardan birisi de gelincik reçelidir. Bunu şehir yaşamında yapmanız biraz zor olabilir. Çünkü reçel yapımında kullanacağınız gelinciklerin ayak basmayan yerlerden toplamanız gerekir. Eğer ilkbaharda piknik yapmak için dağlık alanlara giderseniz mutlaka gelincik toplayın ve bu lezzetli reçeli tatma şansına sahip olun.
Baharda her yeri kırmızıya boyayan gelincikler, reçel içinde kullanıldığında bile rengiyle iştahınızı açacaktır. Bazı yörelerde gelincik yapraklarından börekler, kavurma, taç yapraklarından şurup, likör ve reçel yapılır. Bu tür malzemelerle yapılan reçellerde meyveler gibi dolgu maddeleri kullanılmadığından, şeker ve su ölçüsü genellikle bire bir kullanılır. Ancak sizlerin damak tadına tatlı gelirse, şeker miktarını biraz azaltabilirsiniz. Sizlerde iyice büyümüş olan gelinciklerden toplama şansı bulursanız, tarifimizdeki reçeli yapmayı ihmal etmeyin. Şimdi gelincik reçelini hazırlamaya başlayalım.
Gelincik reçeli için gerekli malzemeler
- 200 gram gelinci çiçeği
- 5 su bardağı su
- 5 su bardağı toz şeker
- 1 adet limon suyu ya da 1 tatlı kaşığı limon tuzu
Gelincik reçeli nasıl yapılır?
Reçeli hazırlamak için önce gelincik çiçeklerini ayıklayalım. Çiçeklerden kırmızı taç yaprakları elimizle koparalım. Bu arada yapraklardaki siyah kısımlarını ve tohumları çıkarıp atalım.
Reçeli yaparken sadece kırmızı yaprakları kullanacağız. Yaprakları bol suda zedelemeden dikkatli bir şekilde yıkayalım ve süzgünün içine alalım.
Daha sonra reçeli pişireceğiniz tencerenin içine toz şekeri ve suyu ilave ederek, kısık ateşte bunu koyulaşıncaya kadar kaynatın. Ardından içine gelincik yapraklarını koyarak, 5 dakika kadar kaynatın. En son olarak limon suyunu ilave ederek, reçel kıvamına gelen karışımı bir taşım kaynatın. Daha sonra ocağın altını kapatın. Tencerede gelincik reçelini soğutarak, cam kavanozlara koyun. Kavanozların ağzını kapatarak, bir süre kavanozları ters çevirin. İçindeki hava kabarcıkları gitsin. Artık güneş ışığı almayan serin bir yerde gelincik reçelini muhafaza edebilirsiniz. Kahvaltılarda rengiyle, lezzetiyle sizlere baharı hatırlatacak gelincik reçeli işte bu kadar kolay hazırlanıyor. Fırsatını bulur, reçellik gelincik toplarsanız hiç zaman kaybetmeyin. Hatta gelinciği fazla toplarsanız, kalanıyla gelincik şurubu yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.