Havuç reçeli, Ülkemizde bolca tüketilen havuç reçeli sofralarımızın vazgeçilmez bir besin türüdür. Havucun kolay elde edilir olması havuç reçelinin de ulaşılır olmasına olanak sağlamaktadır. Havuç reçelinin yapılışı oldukça kolaydır ve herkes evinde rahat bir şekilde yapabilir. Son derece sağlıklı bir besin kaynağı olan
havuç reçeli satın alınırken önceliği ev yapımı havuç reçellerine vermeliyiz.
Şimdi havuç reçelinin faydalarını söyleyelim;
- Havuç reçelinin kalorisi gerçekten çok düşüktür ama insanı uzun süre tok tutabilme özelliğine sahip olması havuç reçelini vazgeçilmez kılmaktadır. Bu nedenle zayıflamak isteyen insanlar çekinmeden bu besini tüketmelerinde bir sakınca bulunmamaktadır.
- Sindirim sistemine ve karaciğere yardımcı olmaktadır ve bu nedenle kabızlık sorununun önüne geçer.
- Havuç cildi güzelleştirmektedir. Bu nedenle havuç reçelinin de buna etkisi büyük olacaktır.
Faydalarını bu şekilde sıraladığımız havuç reçelinin tarifini de şöyle tanımlayabiliriz. Havuç reçeli daha önce de söylediğimiz gibi ulaşılması ve yapımı oldukça kolaydır. Herkes rahatlıkla evinde yapabilmektedir.
Havuç reçelinin malzemeleri
- 4 kilo gram havuç
- 3 kilo gram toz şeker
- 1,5 adet limon suyu ve limon kabuğunun rendelenmiş hali
- 1,5 adet portakal suyu
- 4 adet çubuk tarçın
- 15 su bardağı su
Havuç reçeli nasıl yapılır?
Öncelikle elimizde bulunan bütün havuçları soyarak kabuklarından ayırınız ve 15 su bardağı su bardağı suyu elimizde bulunan şeker ile karıştırarak geniş bir tencereye koyun ve pişerken sürekli olarak durmadan karıştıralım.
Şerbetli su koyulaşmaya başladığında tarçınları içine ekleyelim. Daha sonra şerbet kıvamını alan şerbet suyumuzun için soyduğumuz havuçları bırakarak ve kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak havuçların şerbeti çekerek yumuşayana kadar karıştırın. Limon ve portakal suyunu rendelenmiş limon rendesini tencereye ekleyerek tencerenin ağzını sıkıca kapatın ve 7-8 dakika daha kaynatın. Önceden attığımız tarçınları içerisinden alarak yaptığımız havuç reçelinin soğumasını bekleyin ve soğuduktan sonra cam kavanozlarda, serin yerlerde muhafaza edelim.
Tarifini de bu şekilde anlattığımız havuç reçeli yapılırken üzerinde oluşan köpükleri kaşık ve buna benzer şeylerle alalım. Bu şekilde reçelimizin bozulmasını engellemiş olacağız. Özellikle kış aylarında yenmesi sizleri hastalıklardan oldukça koruyarak bağışıklık sistemini düzenlemektedir. Özellikle bebeklerin bu besini tüketmesi onlar için çok sağlıklıdır. Güzel bir kahvaltı besini olan havuç reçeli sofralarımızı süslemektedir.
19.01.2024 00:26:47