İncir Reçeli

İncir reçeli, Ülkemize has birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Reçeller içerdiği besin değerleri nedeniyle kişiyi gün içerisinde oldukça zinde tutmaktadır ve doğal olması nedeniyle çok sağlıklıdır. Gelelim asıl konumuz olan incir reçeline. En çok Doğu Anadolu bölgesi ve daha doğudaki bölgelerde yapılan bir reçel türüdür. İncir reçelinde kullanılan incirin türü çok önemlidir.
Dağ incirinden yapılan reçeller daha iyi olmaktadır. Diğer incirden yapılan reçeller ise incirlerin yumuşak olması nedeniyle dağılarak reçelde tat bozulmalarına neden olmaktadır.

İncir Reçelinin Faydaları Nelerdir?


Bir mucize olarak görülen incir, bol miktarda vitamin kaynağıdır. İnsan vücuduna bol miktarda enerji vererek kişiyi enerji ile hareketlendirmesi incir reçelini insanlara sevdirmektedir. İncir reçeli diğer meyvelere ve sebzelere göre yüksek miktarda lif kaynağı bulunduran bir meyve olarak bilinir.
  • Bir kaşık incir reçelinde bile yüksek miktarda lif bulunması ve lif ihtiyacının olduğu bölgelerde faydasını gösterir.
  • İncir reçeli, sindirimi son derece kolaylaştırarak kişinin metabolizmasını da iyileştirmede son derecede etkili olmaktadır.
  • Bu reçelinin faydaları saymakla bitmemekle birlikte birçok hastalığa, kansere şifa olmaktadır.
  • Vücuda büyük bir lif kaynağı olması nedeniyle birçok doktor tarafından önerilmektedir.
  • İncir reçeli, vücuttan atılacak maddelere su kazandırarak sindirimi ve bağırsaklarda çözünmeyi kolaylaştırır.
  • Reçel, kandaki kollestrol seviyesini düzenleyerek bu tür sorunların ve yüksek kollestrolun oluşturacağı sorunları da ortadan kaldırmaktadır.
  • Her reçel olduğu gibi, midede ve bağırsaklarda sindirimi kolaydır. Bu nedenle rahatlıkla tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
  • Genel olarak incir içerisinde bulunan vitamin ve mineraller insan vücudu için gerekli besinleri içermektedir. İncirin bu besinleri içermesinden dolayı İncir reçeli insanlar için oldukça faydalı bir yiyecektir.
İncir reçelinin zararlarını ele alacak olursak, pek bir zararı bulunmayan bize son derece enerji veren bu besin sadece şeker hastalarının yerken dikkat etmesi gereken bir yiyecektir. İçerisinde bulunan şeker, şeker hastalarının da şekerinin yükselerek bazı sorunlara neden olabilir.

Her gün kahvaltılarda ve diğer öğünlerde yiyebileceğimiz sağlıklı bir besin olan incir reçelinin yapımını şöyle anlatabilirim.

İncir reçeli nasıl yapılır?

  • Bir buçuk kg ham incir,
  • Bir kg beyaz şeker,
  • İki buçuk su bardağı kaynamış su,
  • Yarımdan biraz fazla limon,
  • Bir çorba kaşığı elma sirkesi,
  • Yedi ya da sekiz adet karanfil,
  • Bir miktar sıcak su,

Bu malzemeler elde edildikten sonra hazırlanmasına şöyle başlayabiliriz


İlk olarak incir iyice temiz olacak şekilde yıkanmalıdır. Yıkanan incirin sap kısımları dibinden kesilmelidir. Uçları kesilen incirlerin üzerine ince bir kürdan yardımıyla delikler açın.

Elimizde bulunan bütün incirler bu işlemden geçirildikten sonra bir tencereye incirlerin tamamını kaplayacak kadar sıcak su ekleyin. Sıcak suyu tencereye ekledikten sonra limonları ince ince keserek tencereye ekleyin. Limondan sonra elimizde bulunan bir çorba kaşığı elma sirkesini suya ekleyin. Tüm bu eklemelerden sonra tencereyi mutfak tüpünde kısık bir ateş ile 8-12 dakika kaynatalım. Kaynatılan incirleri alarak sıcak suyundan arındıralım ve tekrar aynı miktarda sıcak su ekleyerek oldukça kaynatın ve bu işlemi 3 kere tekrarlayın.

Bu işlemler yapıldıktan sonra incirlerin rengi koyulaşacaktır. Bu işlemleri yaptıktan sonra incirleri bir gün dinlendirmek lezzetinin artmasında oldukça etkili olmaktadır. İncirler bir gün dinlendirildikten sonra iki bardak sıcak su ekleyerek tekrar kaynatın ve bu sırada içerisine elimizdeki karanfilleri ve bir miktar limon suyu ilave edin. Son olarak bu işlemler yapıldıktan sonra istenilen şekilde tabaklar üzerine dekor verilerek afiyetle yenebilir.

Not: İncir reçeli yaparken incirleri iyice pişirmek çok önemlidir. Bu işlem iyi yapılmaz ise reçel çiğ kalarak tatsız bir halde servis yapılmış olacaktır.

İncir reçelini çocukların tüketmesi onların bağışıklık sistemini geliştirerek onları hastalıktan korumada önemli rol oynayacaktır. Son derece faydalı olan incir reçeli büyük lif kaynağı olması nedeniyle çok sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerden biridir. Bu reçelinin kalorisi aşırı derecede yüksek değildir. Yani bir tatlı kaşığı incir reçelinde altı kalori bulunmaktadır. Bu nedenle diyet yapan insanlarında belli miktarda yemelerinde sakınca yoktur.
21.01.2024 15:52:52
İncir Reçeli ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

İncir Reçeli Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "İncir Reçeli"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Reçel Katı Olursa Ne Yapılır

Reçel katı olursa ne olur, meyvelerin çeşitli şekillerde şekerle kaynatılması ile yapılan bir tür tatlıdır. Kahvaltıda tüketilmesi tercih edilmekle ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır

Çilek reçeli kaç dakika kaynatılır, Çilek reçeli genellikle Türk halkı tarafından sevilen çokça tüketilen bir reçeldir. Çoğunlukla mayıs ve haziran ayın...
Devamını Oku

Taze Kayısı Reçeli

Taze Kayısı Reçeli, çok fazla tercih edilmekte olup ve kahvaltılarımızın bir yiyeceği olarak belirmektedir. Bu reçel genel olarak kayısının diyarı olan Malat...
Devamını Oku

Ham İncir Reçeli

Ham incir reçeli, oldukça meşakkatli olmasına rağmen, bir o kadar da lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçeli yaparken, ham incir sütünün bazı ciltlerde ...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Kıvamı

Çilek reçeli kıvamı, kıvamında olabilmesi için birtakım püf noktalar vardır. Şimdi bunları aşağıda sıralayalım.Buzdolabına daha önceden koyduğumuz bi...
Devamını Oku

Reçel Nasıl Saklanır

Reçel nasıl saklanır, reçel her mevsim evlerde yapılan, sevilen bir besindir. Günümüzde hazır satılan reçeller talep görse de hiçbiri ev yapımı reçeller...
Devamını Oku

Karadut Reçeli

Karadut reçeli, karadut reçeli, tadı farklı bir o kadar da lezzetli bir reçel çeşididir. Karadut reçelinin yapımında en çok dikkat edilmesi gereken şeyl...
Devamını Oku

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır

Koyu Reçel Nasıl Sulandırılır: Birçok meyvenin şeker ile kaynatılması ile elde edilen reçeller, kahvaltı sofralarını daha da güzelleştir ve kahvaltı ile iste...
Devamını Oku

Kırmızı Erik Reçeli

Kırmızı erik reçeli, kırmızı erik lezzeti, farklı ve hoş olan bir meyvedir. Mevsim değişiklikleri nedeni ile meyveler de tat değişikliği olabilmektedir. Kırm...
Devamını Oku

Oktay Usta Kayısı Reçeli

Oktay usta kayısı reçeli olabilecek en lezzetli reçeller arasında yer almaktadır. Oktay ustanın kayısı reçeli ülkemiz çapında çok ünlü reçeller arasında bulu...
Devamını Oku

Beyaz Dut Reçeli

Beyaz Dut Reçeli, yaz aylarının en bol bulunan ve sulu meyvelerinden bir tanesidir. İnsan sağlığına sayılamayacak kadar çok faydaları vardır. Yaz meyvelerind...
Devamını Oku

Reçel Neden Şekerlenir

Reçel neden şekerlenir, Reçel yapılırken ve muhafaza edilirken dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktalara dikkat edilmediği taktirde, ...
Devamını Oku

Oktay Usta Çilek Reçeli

Oktay Usta çilek reçeli çoğumuzun da sevdiği ülkemizin dört bir yanında yapılan enfes bir reçel türüdür. Reçel genellikle Türk mutfağında kahvaltılarda yerin...
Devamını Oku

Kozalak Reçeli

Kozalak Reçeli, yalnızca yapılışıyla orijinal olmasının yanı sıra anti bakteriyel özelliği ile iyi bir şifa kaynağıdır. Genellikle uzun zaman süren öksürük, ...
Devamını Oku

Şekersiz Çilek Reçeli

Şekersiz çilek reçeli, şekerli olan çilek çeşitleri kadar fazladır. Şekersiz çilek reçeli bu çeşitler arasında şüphesiz en çok sevilen bir çeşittir. Çünkü çi...
Devamını Oku

Kiraz Reçeli

Kiraz reçeli, eşsiz tattaki reçellerim izden bir tanesidir. Kahvaltıda en çok tükettiğimiz reçellerden bir tanesidir. Dolaştığınız her 10 evden en az 4'ünde ...
Devamını Oku

Yeşil Erik Reçeli

Yeşil erik reçeli, Yaz geldiğinde dalında gördüğümüz eriği canımız o kadar çeker ki hemen olsa da yesek dediğimiz erik çok fazla tüketmekteyiz. Türk halkı ge...
Devamını Oku

Çilek Reçeli Ne Zaman Yapılır

Çilek reçeli ne zaman yapılır, Çilek ülkemizin en sevilen meyvelerinden biri olur mayıs ve haziran aylarında olan çilekler oldukça lezzetlidir. Yemesi doyums...
Devamını Oku

Şekersiz Reçel

Şekersiz reçel, Ülkemizde birçok reçel çeşidi bulunmaktadır. Bu reçeller çok faydalı olmasıyla birlikte her kahvaltı sofrasında olmazsa olmazıdır. İnsanlar i...
Devamını Oku

Erkek İncir Reçeli

Erkek incir reçeli, ülkemizde çoğu yörede yapılan, yeşil incir reçeli olarak da bilinen lezzetli bir reçel tarifidir. Bu reçel olgun incirlerle yapılan ...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Reçel Katı Olursa Ne Yapılır
Çilek Reçeli Kaç Dakika Kaynatılır
Taze Kayısı Reçeli
Ham İncir Reçeli
Çilek Reçeli Kıvamı
Son Forum Konuları
Karadut Reçelimin İçinde, Taş Gibi, Cam Gibi Çok Sert Maddeler Oluşmuş
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024