Isparta gülü reçeli, Isparta ilimizin güllerini bilmeyen yoktur. Bu yöreye has olan gül reçeli de dillere destandır. Gülün değdiği her yer bir başka güzel oluyor. Yörede reçellik güller özenle yetiştirilir. Çünkü reçelin içinde mis gibi gül kokusunu almanız gerekiyor. Isparta gülü reçelini hazır olarak da alabilirsiniz. Ancak evde yaparak tamamen organik bir şekilde tüketme olanağına sahipsiniz.
Aslında her zaman yaptığınız reçellerden fazla farkı yok. Sadece gül yapraklarıyla ilgili bazı konulara dikkat etmeniz. Öncelikle reçellik güllerle bunu hazırlamanız gerekir. Gül yapraklarının bekletilmeden kullanılması, gülü ayıklarken makas, bıçak gibi objeler kullanmamalısınız. Bunu elinizle yapmanız ya da bütün halde kullanmanız gerekir. Çünkü gülün tadını ve kokusunu değiştirmemek çok önemli. Şimdi birlikte Isparta gülü reçeli tarifimizi hazırlamaya başlayalım.
Isparta gülü reçeli için gerekli malzemeler
- 500 gram reçellik kırmızı gül
- 7 su bardağı toz şeker
- 2 yemek kaşığı limon suyu
- 2,5 su bardağı su
Isparta gülü reçeli nasıl yapılır?
Reçellik kırmızı gülleri sabahın erken saatlerinde toplamanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu şekilde güllerin aroması ve kokusu daha güzel oluyor. Şimdi gülleri güzelce yıkayın. Sularının süzülmesini bekleyin. Reçeli pişireceğiniz tencerenin içine gül yapraklarını koyun. Bunları dediğimiz gibi elinizle ayıklayın. Dilerseniz güller küçükse bütün olarak kullanabilir, daha görsel bir gül reçeli hazırlayabilirsiniz.
Tencerenin içine toz şekeri koyarak gül yapraklarıyla birlikte karıştırın. Bu şekilde içine limon suyunu ilave ederek, bir gün kadar bekletmenizi tavsiye ederiz. Böylece şeker ve gül yaprakları birbirine iyice işler. Yalnız tencerenin kapağını kapalı tutmalısınız. Dilerseniz akşamdan bunu hazırlayın, ertesi güne kadar beklesin.
Bu aşamadan sonra tencerenin içine suyunu ilave edin ve ocağın üzerine koyun. Burada reçellik malzeme kaynayıncaya kadar bekleyin. Daha sonra ocağın altını kısabilirsiniz. Eğer bu arada köpük oluşursa, suyla ıslattığınız metal bir kevgirle bunları alabilirsiniz. Yaklaşık olarak 5-10 dakika içinde Isparta gülü reçeli tam kıvamını bulacaktır. Daha sonra tencerede gül reçelinin soğumasını bekleyin. Ardından cam kavanozlara koyarak, Isparta gül reçelini serin ve kuru bir alanda saklayabilirsiniz. Direkt güneş ışığı almamasına dikkat edin. Artık kahvaltılarınızda zevkle tüketeceğiniz reçeliniz hazır.
Afiyet olsun.